Ung entreprenör skapade verktyg för samarbete och engagemang i klassrummet
Publicerad: 09.01.2020 /
Hur gick Thomas Ketchell från att studera historia till att driva ett Silicon Valley-startupbolag och få en omnämning på Forbes ”30 under 30”-lista? Tisdagen den 14 januari besöker Ketchell Arcada för att dela med sig av sin berättelse.
Thomas Ketchell är VD och medgrundare av Sutori, ett digitalt utbildningsverktyg som främjar samarbete och engagemang i klassrummet. Vid Arcadas nätverksevenemang My Future Work den 14 januari kommer Ketchell vara en av två huvudtalare.
- Jag har haft turen att få uppleva många upp- och nedgångar genom att driva en EdTech-verksamhet. Jag ser fram emot att få dela min historia med Arcadas studenter, säger Ketchell.
Under My Future Work-evenemanget kommer Ketchell dela med sig av sina erfarenheter av hur han med en examen i historia startade ett företag inom utbildningsteknologi.
Sutori är ett samarbetsbaserat presentationsverktyg som används av över 1,2 miljoner människor runt om i världen för att skapa och dela berättelser.
- Se det som ett alternativ till PowerPoint där studenter kan arbeta tillsammans i realtid och använda olika typer av media i sina presentationer. Vi fokuserar på kreativitet, kritiskt tänkande, samarbete och kommunikation, och lärare kan använda vår produkt för projektbaserat lärande.
Luftföroreningarna inspirerade
Idén bakom Sutori föddes när Ketchell bodde i Peking, Kina, och arbetade med miljöprojekt samtidigt som han jobbade med sociala medier för organisationer som Greenpeace.
- På den tiden började vi bli trötta på luftföroreningarna i Kina. Vi kom på idén att återskapa den dödliga smogen över London 1952 på Twitter som om någon hade en smartphone och live-tweetade händelserna, samtidigt som vi jämförde dem med dagens luftföroreningar.
Återskapningen lyftes upp av brittisk media och fick tusentals följare och reaktioner. Ketchell slog ihop sig med sin bror Jonathan Ketchell, som är lärare, och Yoran Brondsema, en gammal skolkompis och fullstackprogrammerare. Tillsammans startade trion Sutori.
- Att arbeta med en historiebaserad produkt i Kina där mycket fortfarande censureras skulle inte ha fungerat, så vi flyttade tillbaka till Europa och testade återskapandet av Londonsmogen med studenter i Storbritannien. De tog verkligen till sig innehållet som vi hade paketerat i ett vertikalt tidslinjeformat med videor, frågesporter och snygga bilder. Sutori kom till strax därefter.
Ketchell säger att han slumpmässigt hamnade i utbildningssektorn. Tanken var från början inte att fokusera på utbildningsteknologi, men han insåg att många lärare hamnade på efterkälken i teknologins frammarsch.
- Det finns massor av föråldrade verktyg och programvara, så vi ville lösa det här problemet för en hel generation lärare och deras studenter och elever. Det var så vi hamnade i den här branschen.
Sutori siktar nu på att nå 2 miljoner lärare och studenter innan slutet av 2020.
- Vi är också mitt i lanseringen av ett nytt projekt kring utbildning och personlig ekonomi, Curvo. Nästa år kommer det lanseras för millennialer i hela EU.
Resultatet är värt mödan
Att starta eget är en tuff process som har varit lärorik för Ketchell.
- Det bästa med att starta ett företag är att du lär dig något nytt varje dag. Det finns alltid nya utmaningar att ta itu med, och det dyker upp hinder man aldrig kunde förvänta sig när man började.
Ketchell påminner unga som drömmer om att bli företagare om att de inte nödvändigtvis behöver vara experter inom något specifikt område. Det är bra att kunna lite av allt, för man måste oftast arbeta med många olika saker för att få sitt företag att växa.
- Som icke-teknisk grundare skötte jag marknadsföring, försäljning, affärsutveckling och kundtjänst samtidigt som jag såg till att företaget hade tillräckligt med pengar på banken för att kunna växa. Det kan verka skrämmande i början, men resultatet gör det värt det när du väl har din produkt på marknaden.
Enligt Ketchell är det också viktigt att ha lite bakgrundskunskaper när man startar företag – det är definitivt till nytta att ha en utbildning i bakgrunden, säger han.
- Man hör ofta berättelser om till exempel Mark Zuckerberg som hoppade av Harvard för att starta sin verksamhet, men sådana historier är undantagsfall. Jag rekommenderar att du fullföljer din utbildning och tar examen eftersom du inte kan vara säker på om ditt företag lyckas, så det är smart att ha en examen som reservplan.
Ta del av Ketchells presentation kl 11 tisdagen den 14 januari på Arcadas My Future Work-evenemang (i Stora Auditoriet) för fler insikter och tips gällande företagande.
Läs mer om My Future Work här.