
Sinituote och Arcada utvecklar Finlands första vassbaserade städprodukt
Publicerad: 16.04.2025 / Pressmeddelande
Forskare vid Yrkeshögskolan Arcada har utvecklat vasskomposit som i samarbete med Sinituote kan användas för att producera städprodukter. Städprodukten, en skafthållare för städredskap, tillverkas med mald vass från Östersjön och plast. Genom att vass skördas och användas industriellt minskar näringsämnen i Östersjön och samtidigt ökar de miljövänliga produkterna på marknaden.
Inom projektet Baltic Reed, vars syfte är att öka skörden och återanvändningen av kustnära vass, har man genom att blanda plast och vass utvecklat vasskomposit – för att minska mängden fossilbaserad plast i olika plastbaserade produkter. Den första finska produkten av vasskomposit är en skafthållare för städredskap, som har skapats i samarbete med Sinituote. Skafthållaren har tagits fram i Arcadas center för hållbarhet och teknik.
– Vi på Sinituote vill bidra till projekt som tar oss mot en renare värld. Man kan ersätta en del av fossilbaserad plast med kompositmaterial av vass och på så sätt minska plastprodukters koldioxidfotavtryck, säger avdelningschef Jarkko Heino på Sinituote.
Varför just vass?
Det finns ingen enskild lösning på framtidens utmaningar inom cirkulär ekonomi, men användningen av förnybara naturresurser kan vara en del av den – genom att plastanvändningen minskar och de positiva miljöeffekterna ökar då vassen skördas.
– Att tillsätta vass i produkter som består av enbart fossil plast minskar användning av fossilbaserat kol. Dessutom utvecklas återvinningen av material hela tiden och redan i dag finns det möjligheter att återvinna biokompositmaterial, säger Paula Linderbäck, överlärare i cirkulär ekonomi vid Arcada.
– Tröskeln att börja använda vasskompositmaterial blir inte så hög, eftersom man kan tillverka produkter med befintlig utrustning och inga stora investeringar behövs, säger Heino.
Kompositens egenskaper i kombination med produktens formgivning bestämmer vilken kvalitet den slutgiltiga produkten har – i det här fallet kan vassen kan göra materialet starkare.
Både Heino och Linderbäck ser biokomposit som ett intressant material – inte bara för dess möjlighet att ersätta plast men också för de gynnsamma egenskaper det medför.
– I produkter gjorda av vasskomposit är det möjligt att uppnå egenskaper som inte varit möjliga att uppnå i det plastmaterial som tidigare använts, fortsätter Heino.
Nyttjande av vass minskar näringsbelastningen i Östersjön
I dag släpps det ut för mycket näringsämnen i Östersjön, särskilt fosfor och kväve, vilket leder till övergödning i havet. Ett överskott av näringsämnen och förändringar i markanvändningen längs våra kuster har lett till att vass bitvis tagit över stora områden.
– Vassen binder kol och näringsämnen, så genom att skörda vassen, samla in den och utnyttja den kan man effektivt minska näringsbelastning i Östersjön, säger projektchef Sonja Jaari från John Nurminens Stiftelse.
Vassbälten har också en viktig ekologisk funktion – de fungerar som livsmiljö för bland annat fåglar och som lekområden för fiskar.
– Vassen ska skördas på ett ekologiskt hållbart sätt, så att värdefulla livsmiljöer inte skadas, fortsätter Jaari.
Med den första pilotprodukten i vasskomposit färdigutvecklad, fortsätter forskningsarbetet på Arcada genom att utveckla materialets användningsområden i samarbete med industriella partner.
Nedladdningsbara bilder av pilotprodukten via denna länk Extern länk
Nedladdningsbar video av pilotprodukten via denna länk Extern länk
Kontaktuppgifter
Arcada
Laura Montin, miljöspecialist och projektledare BalticReed, E-post: laura.montin
John Nurminens stiftelse
Sonja Jaari, projektchef, E-post: sonja.jaari
Sinituote
Karoliina Leppinen, kommunikationschef, E-post: karoliina.leppinen
