Halskrage som räddar liv vann årets upplaga av Arcada MindVentures

Publicerad: 12.12.2019 /

En enkel lösning på ett välkänt problem. Linnea Mattsons idé tog hem vinsten i idétävlingen Arcada MindVentures, och kan i bästa fall komma att rädda många liv i trafiken.

Linnea Mattsson studerar sitt fjärde och sista år till förstavårdare. Under en av höstens många timmar med näsan i skolboken stötte hon på det som utgör grunden till hennes vinnande idé i årets upplaga av Arcada MindVentures, en idétävling för studerande vid yrkeshögskolan.

När Mattson läste om trafikolyckor och mekanismerna bakom varför många skadas eller dör i dem upptäckte hon nämligen något som förvånade henne: många omkommer på grund av blockerade luftvägar. Luftvägarna kan blockeras när man blir medvetslös, till exempel vid en krock, och blir sittande med huvudet hängande mot bröstet.

- Blir man sittande på det sättet klarar man sig i omkring fyra minuter, och snittiden för en ambulans att komma fram till en olycksplats är längre än så. Det fick mig att fundera på att det enda som behövs för att rädda liv är något som håller hakan uppe så att luftvägen hålls fri tills ambulans är på plats, säger Mattsson.

Mattssons tankar gick till den svenska Hövding-cykelhjälmen, som fungerar som en typ av nackkrage som blåses upp vid ett fall eller krock med cykeln. Hon vill gärna se ett helsvenskt samarbete där hjälmföretagets tekniska kunnande kombineras med kunskapen hos en bilproducent som är ledande inom trafiksäkerhet.

Resultatet: Hövding x Volvo, en typ av halskrage med rörelsesensorer som bärs vid bilkörning. Mattsons produkt ska vara betydligt mindre än en uppblåsbar hjälm eftersom syftet är att den bara ska lyfta hakan några centimeter.

- Tanken är att man knäpper på sig en smidig och liten produkt kring nacken på samma sätt som man knäpper på sig säkerhetsbältet när man åker bil. Den ska reagera precis som bilens airbags och lösas ut av krock eller när man kör av vägen.

Tävlingen gav mersmak

Tröskeln att delta i MindVentures var låg för Mattsson eftersom hon redan var med i fjol och fick mersmak.

- Sedan jag i höstas stötte på de här problemet kring trafikolyckor har det stört mig lite. Om det nu är så många som dör av en så liten sak som är så lätt att åtgärda - varför har ingen gjort något åt det tidigare? Det känns också väldigt tryggt att presentera sina idéer i MindVentures som är ett trevligt arrangemang som helhet.

Tävlingsjuryn, som bestod av Arcadas utvecklingsdirektör Jan-Erik Krusberg samt alumnerna Jessica Blechingberg, Elina Sagne-Ollikainen och Rasmus Östman motiverade vinsten med att Mattsson presenterade en enkel lösning på ett aktuellt och välkänt problem med goda förutsättningar att förverkligas.

Framöver ska Mattsson främst fokusera på sina studier, men hon hoppas kunna få tid över till att fundera vidare på sin idé och strategi framöver.

- Jag är inte ingenjör så allt finlir kring min produkt har jag inte tänkt ut ännu, men jag vill vidareförmedla idén till dem som kan förverkliga den. Det skulle såklart vara roligt att få pitcha min idé till de här företagen på riktigt. Jag hoppas att den kan bli verklighet.

Mattson tilldelades 1200 euro för sitt vinnande tävlingsbidrag. Juryn bestämde sig för att ge andrapriset till två av av tävlingsbidragen i MindVentures: Mari Bergqvists Individualized Services to Elderly People, samt Ida Storbjörks, Johanna Smeds, Michelle Snårbacks, Carin Svennblads, Karoliina Ståhles och Janna Sundströms Happy Hammas. Båda idéerna tilldelas 350 euro på var. Juryn gav också hedersomnämningar till David Björkström och till Rim Jinane-Ben.