Ergoterapeutens viktigaste redskap är kreativitet
Publicerad: 21.03.2018 / Nyheter
Efter att ha arbetat med människor hela livet visste Niklas Heinonen att han vill ha ett människonära yrke.
- Tanken om ergoterapi väcktes genom att vi har en familjebekant som just arbetar som detta. Genom idrotten, som alltid funnits med mig, och det att jag jobbade som skolbiträde innan studierna förstod jag också att detta kunde passa mig. När jag sedan hittade Arcada och tog tag i kursboken man skulle läsa inför inträdesprovet tänkte jag genast att ”detta är otroligt intressant!”
Som ergoterapeut möter du människor som på grund av olika orsaker har svårt att klara sin vardag på egen hand. Tillsammans löser ni utmaningarna i deras vardagliga aktiviteter, sådana aktiviteter som de vill och behöver kunna göra för att vardagen ska fungera och för att livet ska kännas meningsfullt.
- Ergoterapeutens viktigaste redskap är helt klart kreativitet och problemlösning. Vi utgår alltid från klienten och hens önskemål och ger verktyg, förklarar Niklas och ger ett exempel.
- Tänk dig någon som drabbats av en stroke. Hur behöver hemmet anpassas för att personen ska kunna fortsätta bo hemma och ha en fungerande vardag? Behövs hjälpmedel? Vilka terapiformer? Här hjälper ergoterapeuten dig återgå till vardagen.
Studierna beskriver Niklas som teoretiska, men samtidigt fyllda av praktiska övningar.
- Vi jobbar hela tiden med en referensram och måste visa att vi behärskar teorin. Sedan utgår vi från olika case – allt från barn till åldringar – och ska hitta lösningar. Jag själv har upplevt detta som en jättebra metod att arbeta.
Kommunikationen spelar även en viktig roll. Ergoterapeuten måste kunna skapa tillit till klienten, jobba multiprofessionellt och våga uttrycka dina idéer och tankar.
- Här vill jag rikta ett stort tack till våra lärare. Visst, de har höga krav på oss, men allt är motiverat och som student märker du verkligen att de genuint bryr sig om oss och vill ha en öppen dialog, konstaterar Niklas.
Han uppskattar även att man genom hela studierna fått jobba med samma gäng och byggt upp viktiga vänskapsband.
- I och med att vi är en liten klass har alla lärt känna alla. Vi har de mest intressanta diskussioner eftersom alla har olika bakgrund, och umgås även mycket på fritiden, konstaterar han.
Som utexaminerad ergoterapeut har du färdigheter att jobba med människor i alla åldrar.
- Det som jag just nu är mest intresserad av är ergoterapi för unga inom idrottsvärlden. Tex. skulle jag vilja ge tid åt ett idrottslag eller en enskild spelare genom samarbete med exempelvis handbollsförbund eller andra idrottsförbund. Jag har redan jobbat med detta inom ett projekt, och fortsätter nu mitt examensarbete på samma spår, förklarar Niklas.
- Det jag kommer att ta med mig efter examen är att jag hittat det jag vill göra resten av livet, och det som motiverar mig – att jobba mot en så bra vardag som möjligt oavsett utgångsläge.
Läs mer om utbildningen till ergoterapeut här.
Ansökan sker via studieinfo.fi 14-28.3.2018. Extern länk
Läs mer om antagningen här.