Arcada gör strategisk satsning på breda ingenjörsutbildningar
Publicerad: 05.02.2020 /
Tekniken blir vardag i allt flera branscher, samtidigt som kunniga ingenjörer är en bristvara i dag. Arcada går in för att utveckla nya ingenjörsutbildningar på bred front och höjer samtidigt målsättningen för antalet utexaminerade ingenjörer.
Arcada höjer målsättningen för antalet examina inom samtliga utbildningsområden. Den största förändringen sker i utbildningarna inom teknik där ingenjörsutbildningarna utgör en bredare strategisk satsning. Målet är fler utexaminerade ingenjörer samtidigt som högskolan går in för att utveckla nya ingenjörsutbildningar. Planen är att de förnyade teknikutbildningarna lanseras inför antagningen 2021.
- Vi ser ett behov av att bredda uppfattningen om vad en ingenjör behöver kunna och vad ingenjörer kan vara. I framtiden behöver arbetslivet flera olika typer av ingenjörer. Vid Arcada kan vi dra nytta av styrkan i vår bredd med tanke på att vi har allt från hälsovetenskaper till media under samma tak, säger rektor Mona Forsskåhl.
Efterfrågan på flerspråkiga ingenjörer både i huvudstadsregionen och bredare i samhället är redan nu enorm. Enligt Ingenjörsförbundet jobbar ingenjörer i dag under tusentals olika tjänstebeteckningar och behovet av tekniskt kunnande växer inom många branscher. I Arcadas utvecklingsarbete kommer det därför finnas en klart tvärvetenskaplig dimension.
- Utvecklingen som nu har startat kopplar egentligen till alla våra utbildningsområden. I framtiden ska våra ingenjörer kunna inrikta sig på olika områden. Vi ser att det är just i gränslandet mellan de olika disciplinerna som riktigt intressant utveckling kan ske. Och vi vill se utveckling som för en hel sektor framåt.
Även om Arcada nu tar ett nytt steg i profileringsarbetet betyder det inte att de tidigare utbildningarna skrotas.
- Tvärtom. Våra nuvarande utbildningar är en utmärkt bas att bygga vidare på. De tekniska utbildningarna kommer inte att försvinna, men vi vill svara på efterfrågan på smidigare och mer flexibla studiestigar så att våra blivande ingenjörer i högre grad kan forma sina kompetensprofiler själva, säger Forsskåhl.