Grön omställning med REACT
Ta del av Arcadas kostnadsfria mikrokurser och handböcker för stöd i hållbarhet och grön företagsomställning!
Nu finns våra handböcker tillgängliga att ladda ner helt gratis på tre olika språk!
Fil
Introduktion till att arbeta strategiskt med hållbarhet i företagFil
Introduction to working strategically with sustainability in businessesFil
Johdatus yritysten strategiseen työskentelyyn kestävyden parissaFil
Measuring sustainability performanceFil
Att mäta hållbarhet i små och medelstora företagVad innebär grön företagsomställning?
Grön företagsomställning syftar till att göra företag mer miljövänliga och hållbara i sin verksamhet och produktion. Det innebär att företaget tar ansvar för sin påverkan på miljön och samhället och arbetar för att minska sin klimatpåverkan och sin resursanvändning.
Till grön företagsomställning räknas en rad olika åtgärder, till exempel att minska energiförbrukningen, använda förnybar energi, minska utsläppen av växthusgaser, minska avfallet, återvinna material och resurser, använda mer hållbara produkter och material, eller att arbeta för socialt ansvarstagande.
Företag som inleder processen mot en grön företagsomställning kan dra nytta av flera fördelar, såsom minskade kostnader genom energieffektivisering och minskad avfallshantering, förbättrat varumärkesvärde och en ökad konkurrenskraft på marknaden. Viktigast av allt är ändå faktumet att grön omställning utgör en viktig del av den globala ansträngningen att minska klimatförändringarna och skydda miljön för att bidra till en hållbar framtid.
Allt du behöver veta om FSSD metoden - arbeta strategiskt med hållbarhet i ditt företag
Bloggtext av Erkka Toikkanen, Felicia Söderlund och Erica Scott
Hur navigerar man sig fram i hållbarhetsdjungeln?
Under de senaste decennierna har hållbarhetsvetenskapen lockat forskare, företagare, lärare och studenter från olika institutioner och discipliner över hela världen. Det som skiljer hållbarhetsvetenskapen från många andra vetenskapsområden är dess komplexitet och mångfald. Den är inter- och tvärvetenskaplig till sin natur och kräver samarbete mellan olika samhällsintressenter.
Verktygslådan för hållbarhet växer kontinuerligt, med begrepp, metoder och indikatorer. Mångfalden kan göra det utmanande att veta hur man ska navigera i hållbarhetsarbetet. Hur gå tillväga för att ta reda på vad som är smart att satsa på?
Verktyg och metoder för att arbeta med hållbarhet
Hållbarhetsutmaningar är komplexa. Det innebär att det inte finns endast en orsak till problemet eller endast en lösning. När vi arbetar med komplexa utmaningar behöver vi verktyg och modeller som hjälper oss förstå dels hur systemet som helhet fungerar och dels hjälper oss prioritera våra möjliga vägar framåt och hantera avvägningar mellan olika frågor.
Vad är FSSD ramverket?
Framework for Strategic Sustainable Development (FSSD) är ett ramverk för strategisk hållbar utveckling, som utvecklats sedan 1990-talet av en internationell forskargrupp under ledning av Karl-Henrik Robért. Metoden är en av de mest välbeprövade inom hållbarhetsområdet. Den utmärker sig genom att erbjuda både övergripande systemförståelse och konkreta verktyg och tillvägagångssätt.
Nedan presenteras två centrala delar av ramverket; hållbarhetsprinciperna och ABCD-modellen.
1) Hållbarhetsprinciperna
Ramverkets kärna består av åtta vetenskapligt baserade hållbarhetsvillkor som tydligt definierar gränsvärden för ett framtida hållbart samhälle, både ur miljömässig och social synvinkel. Det som är grundläggande ur ett hållbarhetsperspektiv är att företagets affärsmodell och de processer företaget är beroende av i alla led håller sig inom ramarna för hållbarhetsprinciperna. Då säkerställer man att företaget skapar långsiktigt värde både för aktieägarna men också för systemet man är beroende av. Företagsmodellen tjänar pengar på räntan men tär inte på kapitalet.
2) ABCD-modellen?
Det strategiska förhållningssättet till hållbarhet som presenteras i ramverket kallas ABCD-modellen och bygger på backcasting. Backcasting, till skillnad från forecasting, innebär att man utgår ifrån visionen om den framtid man vill skapa. På det sättet säkerställer man att man når framgång i rätt tid och på rätt sätt.
En ABCD process innebär att företaget först arbetar fram en tydlig målbild av var företaget behöver vara (A-steget) när affärsmodellen är helt hållbar i enlighet med en systemförståelse och vetenskaplig definition för ekologisk och social hållbarhet.
Därefter analyseras nuläget i förhållande till målbilden och de 8 hållbarhetsvillkoren (B-steget) och därigenom kartlägger man ett hållbarhetsgap. I de sista två stegen (C-, och D-steget) brainstormas och prioriteras åtgärder och lösningar för att steg för steg överbrygga hållbarhetsgapet på ett strategiskt och systematiskt sätt.
Framtidssäkra företaget
Genom att integrera ett systembaserat förhållningssätt till hållbarhet i din affärsmodell kan du framtidssäkra företagets verksamhet. Det ger också kunskap om hur man kan hantera avvägningar mellan olika intressen och långsiktiga strategiska prioriteringar i hållbarhetsarbetet. På så sätt säkerställer man att hållbarhetsarbetet är relevant för den egna verksamheten och får svar på inom vilka frågor man behöver mer data och var det finns ett behov av att fördjupa kunskapsnivån för att kunna arbeta vidare på ett strategiskt sätt.