Från ishallen till tentamenssalen

Publicerad: 08.04.2019 / Nyheter

Att kombinera toppidrott med studier kräver planering och motivation, men samtidigt erbjuder studierna motvikt till livet som tävlingsidrottare. Arcadas fysioterapeuter Corinne Björklund och Matthias Versluis är nyligen hemkomna från Vinteruniversiaden i Krasnojarsk i Ryssland där de gjorde strålande resultat.

Universiaden, som är en olympiad för studenter,  var en av säsongens sista stortävlingar för Corinne och Matthias. Corinne tog guld i synkroniserad konståkning med sitt lag Team Unique och Matthias placerade sig på fjärde plats i isdans tillsammans med sitt par Juulia Turkkila.

- Det var väldigt hög nivå på de tävlande och en bra möjlighet att få erfarenhet av en stortävling, säger Matthias, som några veckor efter Universiaden gjorde VM-debut och slutade på en fantastisk sextonde plats.

Utöver tävlingsbiten är Universiaden också en social händelse, med möjlighet att få träffa idrottare från andra länder. Evenemanget väckte stort intresse bland publiken och flera av tävlingspassen var slutsålda.

- Det var en fin och häftig upplevelse att få representera Finland. Det var även en stor händelse för min gren, som var med för första gången i år. En liten besvikelse var ändå att vi trots guldet förlorade VM-platsen med minimal marginal, berättar Corinne.

Nyckeln är tidshantering och förståelse

Nu väntar sommar och lättare träning innan de laddar upp för en ny tävlingssäsong. Både Corinne och Matthias är andra årets studenter i fysioterapi och berömmer Urhea-samarbetet för att ge dem möjligheten att få ett yrke samtidigt som de fokuserar på sina idrottskarriärer. Den splitternya Arcadahallen underlättar också vardagen då träningsutrymmen finns i samband med högskolan.

- Det krävs planering och förståelse från utbildningens sida, då man ibland har svårt att få studierna att gå ihop med träningar och tävlingar. Trots att det är en del att koordinera trivs jag med att det finns annat än idrott i mitt liv, säger Matthias.

- Jag har fått jättemycket stöd från Arcada och det mesta går att lösa. Men det är klart att man ibland får jobba extra hårt för att hänga med i takten, till exempel läsa in sådant som  andra lärt sig under praktiska föreläsningar, säger Corinne.

Båda är överens om fördelarna med att ha en färdig utbildning den dag idrottskarriären är över. Samtidigt stöder studierna och idrottandet varandra och kontakten med fysioterapin via sina respektive grenar var även en stor orsak till valet av utbildning för både Corinne och Matthias.

- En fysioterapeut kan hitta små saker som kan leda till stora förändringar. Det är ett spännande område där man alltid lär sig nytt och har chansen att hjälpa andra. Till en början var jag säker på att jag ville jobba med idrottare, men nu har jag fått upp ögonen för hur breda arbetsmöjligheter det finns, säger Corinne.