Rektors översikt 2019: På väg mot hållbara lösningar för samhället – och högskolan
En högskolas centrala uppgift och raison d’être är att bidra till samhällsbygget. Så också Arcadas! Verksamhetsåret 2019 präglades av visionsarbete, planering av hur detta bidrag kan och ska se ut samt hur det ska omsättas i praktiken.
År 2019 karakteriseras helt enkelt av transition – fokusområden, arbetssätt och organisation sökte sig nya vägar och hållpunkter så att blicken i slutet av året var stadigt riktad mot framtiden.
Sett till verksamhet var året mycket dynamiskt, och Arcada steg in i det nya decenniet med värdefulla förberedelser i bagaget. Den viktigaste av dessa var den nya strategi som utarbetades under året. Strategin tar avstamp i högskolans tidigare val och profilområden, men riktar in sig på nya samhällsbehov och globala utmaningar som identifierats som centrala för en urban svenskspråkig högskola i Helsingfors. I strategiarbetet involverades under året hela organisationen, så att arbetet mot slutet av verksamhetsåret fördes i mål av högskolans ledningsgrupp och styrelse. Under detta arbete tog Arcada med ett visst vemod avsked av sin långvarige styrelseordförande Arne Wessberg som lotsat högskolan genom både svåra och glada förändringar under årens lopp. Han såg att strategiarbetet behöver ledas av en styrelseordförande som också ska leva den. I hans ställe inträdde Marcus Rantala, som med sitt breda samhällsnätverk och stora engagemang snabbt hittade sin plats och sitt sätt att tillsammans med styrelsen föra arbetet med högskolans framtida strategi i hamn. Den nya strategin fastställdes i sin slutliga form i januari 2020.
Under året inleddes två centrala satsningar som möjliggörs på lång sikt av högskolans lyckade medelinsamling under kampanjen Morgondagens hjältar. För att stärka det strategiska nordiska högskolesamarbetet, men också för att i övrigt driva högskolans samverkan med externa högskolepartner inrättades en direktörsbefattning för akademiska partnerskap. Satsningen bygger på två av de strategiska linjer Arcada haft och valt att gå vidare med, nämligen att vi vill vara en bro mellan Finland och Norden, och att vi ser akademiskt samarbete som ett sätt att skapa den kompetensbredd vi som liten högskola inte själva kan tillhandahålla.
Den andra satsningen gällde digital utveckling, särskilt digital pedagogik. Högskolans lärarkår fick under året stöd för att utveckla sin digitala pedagogiska kompetens och sina digitala verktygslådor både tack vare den utvecklingsdrivande enheten i-fabriken, och tack vare de nya kurser och verktyg högskolan hade möjlighet att erbjuda. Beredskapen att verka på distans stärktes alltså markant under verksamhetsåret, bland annat med sikte på att kunna verka mer hållbart, minska antalet miljöbelastande resor och kunna interagera allt smidigare också med omgivande samhälle. Föga visste vi då hur värdefullt detta skulle bli inom en mycket kort tid.
Högskolan kan utöver ovan nämnda mer förberedande åtgärder också glädjas över flera olika synliga framgångar under verksamhetsåret. Den toppmoderna Arcadahallen, som tronar ovanpå fem våningar bostäder, invigdes med pompa och ståt den 27 mars och togs kvickt i bruk av högskolans idrottsinstruktörsutbildning och en mängd idrottsföreningar.
Rektor Mona Forsskåhl delar ut gratulationsbrev under examensceremonin.
På utbildningsfronten var framgångarna flera. Inom det kontinuerliga lärandet kan högskolan stoltsera med den första fortbildningen i vård av osteoporos i landet. Den nya masterutbildningen inom it, Big Data Analytics, utexaminerade sina första experter och bryter därmed också ny mark i Finland. Inom vård utvecklades två helt nya utbildningar som står klara för lansering 2020, en tvåspråkig sjukskötarutbildning och en ledarskapsutbildning på masternivå med nordiskt fokus.
Som svenskspråkig högskola i landets huvudstad och som en av livsnerverna i det nätverk som gör det möjligt att leva ett givande och rikt liv på svenska i Finland engagerade sig Arcada under verksamhetsåret på flera sätt i en aktiv dialog med samhället. En nordisk konferens kring professionsutbildning, Pride-flaggning, medverkan i SuomiAreena och rektors tillträde som ny ordförande för den lagstadgade Samordningsdelegationen för den svenskspråkiga högskoleutbildningen i Finland är viktiga delar av högskolans så kallade tredje uppdrag – den kontinuerliga interaktionen med samhället. Till all tur stannar denna interaktion dock inte vid dessa exempel utan kontaktytorna för Arcadas del är breda, aktiva och levande. Att det finns både vilja och förmåga att ytterligare stärka dessa inom organisationen finns det många tecken på.
Sett till rörelseresultat var året ingen framgångssaga. Detta kan relateras till den omställningsprocess högskolan genomgick, och som medförde att fokus delvis flyttades från åtgärder som ger omedelbara rörelseresultat till sådana utvecklingsåtgärder som kommer att ge resultat på längre sikt. Basen för att kunna göra detta ligger dels i att de mål som avtalats med ministeriet fram till 2020 i stort sett redan har uppnåtts, dels i den framgångsrika medelinsamlingen som innebär att högskolan kan göra modiga satsningar på utveckling. Detta avspeglas för sin del i att det sammanlagda resultatet för högskolan låg på nästan 1,6 miljoner euro.
Som rektor har jag dag efter dag orsak att glädja mig åt det stora engagemang som såväl personal som studenter visar för att ständigt föra högskolan och sina branscher framåt, och åt den positiva uppmärksamhet högskolan får från vitt skilda grupper av intressenter, allt från gästföreläsare och samarbetshögskolor till gästande kollegor och forna alumner. Låt mig avsluta med ett varmt och innerligt tack till såväl studenter som personal och alla externa intressentgrupper. Tack för det goda samarbetet under verksamhetsåret och för den stödjande kraft ni alla tillsammans ger Arcada!
Helsingfors i maj 2020
Mona Forsskåhl
FD, Professor, rektor