Höjdpunkter 2019
Här kan du ta del av år 2019:s höjdpunkter på Arcada.
År 2019 karakteriseras helt enkelt av transition – fokusområden, arbetssätt och organisation sökte sig nya vägar och hållpunkter så att blicken i slutet av året var stadigt riktad mot framtiden.
Höjdpunkter 2019
Klicka på månaderna för att läsa höjdpunkterna.
Arcada grundade den nya befattningen direktör för akademiska partnerskap för att ytterligare stärka sin internationella profil. Den nya tjänsten tillsattes av HVD Camilla Wikström-Grotell fr.o.m. 1.1.2019.
Arcada kunde stoltsera med att vara den första i Finland att erbjuda sjukskötare fortbildning i vård av osteoporos. Högskolan har tillsammans med Luustoliitto utvecklat en fortbildningshelhet på 15 studiepoäng.
Den toppmoderna och mångsidiga Arcadahallen invigdes onsdagen den 27 mars. På de första våningarna finns sammanlagt 103 bostäder. Högst upp, ovanpå bostäderna, finns idrottshall, gym och testlaboratorium.
- Inför antagningen 2019 lanserades en helt ny typ av socionomutbildning vid Arcada. Den nya utbildningen var rekordpopulär från start och hade högst söktryck av högskolans alla utbildningar. 150 personer ville prova på Arcadas nya koncept: studera på heltid vid sidan om jobbet. Utbildningen kombinerar nätstudier och närundervisning som är förlagda till kvällar och veckoslut.
- Arcada inledde samarbete med MyTech-programmet som koordineras av Technology Industries of Finland (Teknologiateollisuus ry). Arcadas institution för energi- och miljöteknik erbjuder olika projekt för deltagare i MyTech-programmet inom till exempel cirkulärekonomi och klimatförändringen. Syftet med programmet är att öka intresset för teknologi.
De två blivande kulturproducenterna Moa Wests och Emmi Koskenvesas strålande projektinsats ledde till en finalplats i den globala studenttävlingen RSA Student Design Awards i London. Temat för projektet var hur gamla tågstationer kan bli mer användarvänliga.
- Arcada stod värd för NordYrk-konferensen 12–14 juni och välkomnade ett rekordstort antal deltagare. Temat för konferensen var nordiskt nätverkande och de senaste yrkespedagogiska kompetenserna.
- Arcadas utexaminerade sina första experter i Big Data Analytics. Masterutbildningen är ettårig och den första i sitt slag i Finland.
- Arcada flaggade för Pride för första gången. Arcadas plan för jämställdhet och likabehandling för 2019–2021 hittas här.
Arcada deltog för första gången i SuomiAreena i Björneborg. År 2019 var temana framtidens kunnande och innovationer. Tillsammans med Helsingforsnejdens sommaruniversitet och Undervisnings- och kulturministeriet arrangerade Arcada en paneldebatt under rubriken ”Pitääkö olla huolissaan – kuka pärjää ja millä osaamisella där framtidens kunnande och arbete diskuterades. Arcadas rektor Mona Forsskåhl deltog även i diskussionstillfället ”Maskin eller människa? – Spetskompetens för framtidens arbetsmarknad” som arrangerades av Folktinget.
Arcadas rektor Mona Forsskåhl valdes till ny ordförande för Samordningsdelegationen för den svenskspråkiga högskoleutbildningen i Finland. Forsskåhl tog över ordförandeskapet efter Åbo Akademis tidigare rektor Mikko Hupa och tillträdde den 15 augusti. Delegationen koordinerar och utvecklar den svenskspråkiga högskoleutbildningen i Finland.
Den finlandssvenska serien Badrumsliv, som lanserades sommaren 2019, är skapad av Arcadaalumner. För manus och regi står alumnen Kaya Pakaslahti. Den framgångsrika webbserien består av totalt 18 avsnitt och väckte stort intresse redan från början. I september hade det första avsnittet setts av nästan 60 000 personer i Finland. Serien har beskrivits som en feministisk komediserie och bygger på unga kvinnors berättelser som Pakaslahti samlade in via sociala medier. Badrumsliv var med och tävlade om titeln bästa TV-program på TV-galan Kultainen Venla i januari 2020.
Chia Palkonen, andra årets student på programmet Mechanical and Sustainability Engineering, tog hem vinsten med sitt lag Hermes i sjöfartstävlingen Intelligence Hunt. Tävlingen fokuserar på aktuella frågor inom sjöfartsindustrin och hölls den 7 juni i Oslo. Uppgiften för Palkonens lag var att ta fram en applikation som räknar ut det mest effektiva transportsättet sett till tid, kostnad och koldioxidavtryck. Den stora vinsten var en resa långt västerut: i oktober fick laget Hermes delta i finalen i Florida.
Projektet NURED (“Nurse” + ”Education” + ”Development”), som har finansierats av EU genom The Central Baltic Programme, tog fram två nya läroplaner i hemvårdslära för närvårdar- och sjukskötarstudenter i Östersjöområdet. Arcada har lett det treåriga projektet och fungerade som värd för det avslutande seminariet den 14 november.
- Arcada lanserade en ny masterutbildning i ledarskap för framtidens hälsovård med nordiskt perspektiv. Det nya masterprogrammet Leadership for Nordic Healthcare är ett direkt svar på de utmaningar som ledare i social- och hälsovårdssektorn ställs inför. Ansökan till programmet öppnade den 2 december 2019.
- Linnea Mattssons idé tog hem vinsten i idétävlingen Arcada MindVentures. Under sina studier hade Mattsson upptäckt att förvånansvärt många som är med om trafikolyckor omkommer på grund av blockerade luftvägar. Mattsson utvecklade därför en halskrage med rörelsesensorer som bärs vid bilkörning. Med hjälp av kragen undviker personen som varit om en krock att bli sittande med huvudet hängande mot bröstet.