Medkännande yrkesprofessionella – Arcadas trumfkort på morgondagens arbetsmarknad
Idag ses medkänsla som en viktig kompetens i arbetslivet, ett nödvändigt verktyg för att personer på arbetsplatser ska kunna hantera svåra situationer och göra sunda, etiska val.
Myntets andra sida, som i allra högsta grad också är relevant ur ett arbetslivsperspektiv, är fenomenet compassion fatigue. Begreppet syftar på den trötthet som följer av att en person uppvisar stark medkänsla och som i värsta fall kan leda till utbrändhet ifall personen inte får tillräcklig psykologisk avlastning.
Dessa områden och fler vill man undersöka närmare på Arcada. År 2019 beviljades pilotkursen Learning Compassion finansiering av stiftelsen Lindstedt. Under läsåret 2020–2021 går startskottet för den tvärvetenskapliga kursen som planeras av Jan Nåls, överlärare i film och media vid institutionen för Kultur och media, Marina Arell-Sundberg, lektor i ergoterapi vid institutionen för Hälsa och välfärd, och Minna Stenius, utbildningsansvarig för Master in International Business Management vid institutionen för Ekonomi och affärsanalys. Förhoppningen är att kursen blir ett språngbräde för vidare forskning i medkänsla vid Arcada.
– Vi får klara signaler från olika håll om att ämnen som empati och medkänsla är efterfrågade. Till exempel i film och media är dessa ständigt aktuella. Där försöker vi skapa empati hos publiken med hjälp av berättelser och identifikation med karaktärer, säger Jan Nåls.
Medkänsla - att intuitivt känna efter och ta in i stunden
– Det finns ett stort behov av medkänsla i många slags yrken. Det handlar om ett sätt att närma sig andra människor och hur man hanterar sina egna och andras känslor. Genom medkänsla kan vi klara av svåra situationer på ett sätt som främjar och optimerar välbefinnande hos andra, säger Minna Stenius.
Syftet med pilotkursen är tvåfaldig. Dels ska kursen ge studenterna på Arcada ökad respekt och vördnad för andra professioners kunnande. Enligt kursplanerarna har studenterna mer gemensamt än de tror, det samma gäller personalen. Dels är tanken att kursen ska ge studenterna viktiga färdigheter som behövs i arbetslivet.
– Studenterna ska få verktyg som hjälper dem att göra sunda, etiska val i det egna arbetet. För att kunna göra det måste man förstå medkänsla och empati, säger Marina Arell-Sundberg.
– Och inte heller att förglömma hållbarhetstänket. Om vi startar från en gemensam värdegrund blir det lättare att samarbeta, tillägger hon.
Tanken är att det tvärvetenskapliga ska ta sig i uttryck på flera sätt för kursdeltagarna. Kursen ger möjlighet till att samla och dela med sig av den kunskap som redan finns i huset, så som tidigare forskning och olika fallstudier från Arcadas respektive områden. Mer konkret handlar det om att stärka olika färdigheter och dela ”best practices” genom övningar och workshoppar.
– Inom de yrken som vi lär ut på Arcada kommer studenterna i framtiden att dagligen stöta på frågor kopplade till medkänsla. På kursen får studenterna möjlighet att anamma en ny sorts attityd och ett annorlunda sätt att närma sig sina framtida yrken. Det handlar om att kollektivt ta ansvar och att öppet kommunicera om de här sakerna, säger Nåls.
– Behovet är stort i och med en samhällelig förändringstakt som blir allt snabbare. Å ena sidan finns det allt fler och större möjligheter, å andra sidan känner allt fler människor sig osäkra och hotade. Gränser, som inte behöver vara gränser, uppstår. Det finns verktyg och ”mindsets” som hjälper en att se förbi gränserna, säger Stenius.
Studier i medkänsla handlar om att överkomma de här olika gränserna, vare sig de bygger på klass, etnicitet, kön eller något annat. Medkänsla är en förutsättning för en fungerande demokrati – samhället fungerar inte om människor inte kan förstå varandras perspektiv. Också välbefinnandeaspekten är stärkt närvarande.
– Vi vet att allt fler på arbetsmarknaden mår dåligt. Genom en sådan här kurs kan vi ge studenter verktyg som hjälper dem att må bättre. Medkännande personer i arbetslivet är en tillgång och om Arcada kan utbilda sådana personer har vi ett klart trumfkort, säger Arell-Sundberg.