Arcada är med och konkurrerar på den globala marknaden – Big Data Analytics gäller hela världens utveckling
I juni 2019 utexaminerade Arcada sina första experter i Big Data Analytics. Formellt började det ettåriga masterprogrammet hösten 2018, men grunden lades redan för cirka fem år sedan då en specialiseringsutbildning i ämnet startade.
Magnus Westerlund är utbildningsansvarig för programmet.
– Big Data har en stark koppling till informationsteknik som man har kunnat studera vid Arcada sedan slutet av 90-talet. Arcada var bland de första högskolorna i Finland som förstod att det kommer att krävas ingenjörer som klarar av analytikprocesser. Det är framtidens område och programmet Big Data Analytics är det första i sitt slag i Finland, säger Westerlund.
Mycket inom IT-branschen handlar idag om att svara på utmaningar beskrivna i data. Även om det nuförtiden är avsevärt lättare att utveckla IT-system än förr, så krävs det ingenjörskunskaper för att skapa innovativa lösningar. Alla med grunder i informationsteknologi, kunskaper i programmering och två till tre års relevant arbetserfarenhet är välkomna till Arcadas masterprogram Big Data Analytics.
– Big Data är en ny typ av teknologi, medan analytik handlar om metodförnyelse och en sådan förändring kräver en djupare reflektion hos studenten än en normal IT-verktygsförändring. Därför vill Arcada ge alumner och nya studenter möjligheten att komma tillbaka till skolbänken och tillsammans med våra forskare få lära sig att se nya möjligheter. Studenterna får ny kunskap, vissa efter att redan ha varit en längre tid i arbetslivet. De får en ”refreshment”, säger Westerlund.
Den första gruppen utexaminerade från masterprogrammet Big Data Analytics år 2019.
Det minskar ändå inte behovet av att förstå annan typ av informationsteknologi, utan Big Data ska närmast ses som ett komplement till andra utbildningar. Masterprogrammet berör många sektorer i samhället på ett globalt plan. Rent konkret handlar det om framtidens frågor som beslutsfattare inte vet hur de ska förhålla sig till.
– Ett exempel är självkörande bilar. EU står inför en svår situation och vet inte hur man ska hantera dem lagstiftningsmässigt, det vill säga hur man ska styra tekniken och vilka krav som är rimliga att sätta på leverantörer, säger Westerlund.
– För att förstärka kunnandet i just autonoma agenter rekryterade vi nyligen Dr Leonardo Espinosa som har hjälpt oss att tackla ämnet ur ett nytt perspektiv, säger Westerlund.
Arcada spelar här på flera sätt en större, samhällelig roll.
– Vi erbjuder saker som ingen annan gör idag, men vi har också insett att det är en utbildning som kräver forskarkompetens i huset. Vi behöver forskarkompetens för att kontinuerligt kunna ta in nya rön och framför allt för att ha en uppfattning om hur världen kommer att förändras. En högskola ska vara med och forma samhället samt bidra med ny kunskap. Den forskning vi gör ska omsättas i kunskap och masterprogram är ett sätt att sprida den kunskap vi har, säger Westerlund.
Arcada har hittills utexaminerat en kull specialister i Big Data Analytics, den andra utexamineras i sommar. Responsen från studenterna har varit god.
– Många använder utbildningen som ett karriärsprång, antingen genom att byta arbetsgivare eller arbetsuppgifter. En student som jobbar på ett stort verkstadsföretag kunde med hjälp av sitt examensarbete få nya arbetsuppgifter. På så vis kunde studenten påbörja en ny karriärstig inom samma företag.
Till syvende och sist är Big Data en global tävling om vem som lyckas automatisera världen, förklarar Westerlund.
– I vår utbildning fokuserar vi på teknik, men ur ett brett metodperspektiv. Därför vill vi också ha studenter av olika bakgrund, så länge de har grundkunskaper i programmering. Bredden är en av våra främsta styrkor och den behövs i den globala konkurrensen. Big Data Analytics handlar inte bara om Finlands utveckling utan om hela världens.