Nyfikenhet och mångfald vägvisare för Arcadas läsår 2024–2025

Publicerad: 05.09.2024 / Evenemang

Det akademiska året 2024–2025 inleddes i traditionell anda med läsårsöppning onsdagen den 4 september på Arcada. Speciellt för just detta läsår är att högskolan firar 20 år på campus i Arabiastranden.

Yrkeshögskolan Arcadas läsårsöppning samlade närmare 200 förstaårsstudenter, medarbetare och inbjudna gäster. Evenemanget kunde också följas med online. 

Arcadas rektor Mona Forsskåhl öppnade det nya läsåret, och lyfte fram nyfikenhet som en grundförutsättning för ny kunskap och innovation. I sitt tal poängterade hon den viktiga roll de små högskolorna har. 

– Effekterna på samhället av en allt för långt driven idealisering av stora koncentrerade akademiska enheter kan bli oönskade på många plan. Jag vågar gå så långt som att säga att det direkt underminerar både kreativitet och innovationskraft, sade Forsskåhl. 

Därtill belyste hon mångfald och vikten av den bredd inom branscher, perspektiv och individer som de mindre högskolorna bidrar med. 

– Vi små enheter ser till att forsknings- och innovationsmiljön i landet har den diversitet som är så viktig för en livskraftig och dynamisk kunskaps- och vetenskapsinteraktion. Precis som ett livskraftigt samhälle eller en konkurrenskraftig organisation behöver högskolefältet mångfald, hälsosam konkurrens och samarbete för att lyfta bildningsnivån, det akademiska genomslaget och kritiska tänkandet i Finland. 

Styrelsens hälsning lyfte årets strategiområden  

Styrelsens hälsning framfördes av Nina Lindfors, vide ordförande. Även hon tog fasta på nyfikenhet och ny kunskap, och sammanfattade några av årets fokusområden på Arcada. 

– För att även i fortsättningen vara en drivande svenskspråkig bildningsaktör pågår ett kontinuerligt strategiskt arbete inom många verksamhetsområden; en uppdatering av kompetensbaserade studieplaner, ett aktivt nordiskt samarbete, stark forskning inom människocentrerad AI och det digitala samhället för att nämna några, sade Lindfors i sitt tal. 

Studerandekåren välkomnade de nya studenterna genom en hälsning av Abbe Karlsson, ordförande för Arcada studerandekår – ASK. Han uppmuntrade förstaårsstudenterna att ta vara på allt studietiden har att erbjuda.  

– Vårt engagemang är det som gör oss unika. Vi är här för att lära oss, växa och stödja varandra genom allt. Tillsammans bygger vi inte bara våra framtida karriärer, utan också fantastiska minnen, sade Karlsson, och välkomnade alla till studiegemenskapen.  

Under läsårsöppningen delar Arcada ut den årliga utmärkelsen Årets alumn. Utmärkelsen går till en person som är en inspirationskälla för dagens studenter och som visar ett brett engagemang för högskolan. Årets alumn 2024 är Mikko Länsiluoto, tradenom. 

Årets alumn 2024 Mikko Länsiluoto.

Firandet fortsätter i november 

Läsåret 2024–2025 är speciellt på så sätt att högskolan firar 20 år sedan flytten till det gemensamma campuset i Arabiastranden. Den 20 november ordnas ett öppet hus-evenemang för alla intresserade med möjlighet att besöka alla lärmiljöer samt bekanta sig med Arcadas experter inom olika områden. 

Läs tal från läsårsöppningen genom att öppna bilagorna nedan. 

Hälsoteknologi för rehabilitering och tillgänglighet simuleras på Arcada

Vår vardagsmiljö är långt ifrån tillgänglig för alla. På vilket sätt uppfattas omgivningen av en person med synnedsättning? Hur upplevs olika funktionsnedsättningar i vardagliga sysslor? På Arcada placeras slutanvändaren i centrum då dessa frågor besvaras och ny hälsoteknologi utvecklas.

Kategori: Evenemang