Socionom
Utbildning / Social- och hälsovård
Vill du arbeta med välfärdsfrågor och social förändring? Socionomen ser människan i samhället och stöder möjligheter till förbättrade livsvillkor. Du lär dig att förstå hur social utsatthet uppkommer och hur den kan förebyggas eller åtgärdas. Som socionom har du ett brett arbetsfält och får möta människor i olika skeden av livet.
-
Examensbenämning
Socionom (YH) -
Utbildningsform
På campus -
Nivå
Bachelorutbildning -
Språk
Svenska -
Omfattning
210 SP -
Studietid
3,5 år
Anna Mattbäck
studerar till socionom
Jag tycker att kurserna och ämnena är väldigt intressanta, det känns som godis för hjärnan att studera till socionom! Inlärningsmetoderna är moderna och ger utrymme för oss studenter att mångsidigt bygga kunskap och öka våra kompetenser.
Sophia Ignatius
alumn
Jag vill ha ett människonära arbete där jag känner att jag får göra skillnad. Som socionom har du breda arbetsmöjligheter och listan på arbetstitlar man kan ha är lång. Det passar mig bra, eftersom jag är intresserad av så många olika saker. I utbildningen ingår mycket grupparbete och praktik, så man får lära sig genom att göra.
Om utbildningen
Socionomutbildningen kan du läsa på två sätt: som dagstudier eller som onlinestudier (för dig som redan är i arbetslivet).
Som socionom vill du förstå och förändra människors livsvillkor. Du fördjupar dig i olika sociala fenomen, problem och processer för att lära dig hur både människan och samhället fungerar. Som socionom jobbar du för klientens välbefinnande och sociala trygghet.
Socionomen jobbar med människor i alla åldrar som är i behov av socialt stöd. Du kommer i kontakt med olika sorters utmaningar och lär dig hur de kan förebyggas och åtgärdas.
Det kan bland annat handla om barn, unga och familjer i behov av stöd, arbete med äldre och personer med funktionsvariation eller samhällsrelaterade frågor som ekonomisk utsatthet, arbetslöshet och integrationsutmaningar. Utbildningen kan också ge dig behörighet att arbeta som socionom inom småbarnspedagogik med barn som är upp till fem år gamla.
En viktig del av utbildningen är att förstå det sociala samspelets betydelse i olika livsskeden och situationer. Du lär dig om sociala färdigheter, beteenden och kopplingen mellan individen och samhället för att på bästa möjliga vis kunna handleda och bemöta dina klienter.
Utbildningen genomförs i nära koppling med arbetslivet och du lär dig utgående från verkliga situationer och exempel. Arcadas placering i huvudstadsregionen erbjuder breda möjligheter till samarbete med aktörer inom branschen och det stora utbudet praktikplatser gör att du kan välja att fördjupa dig inom det område som intresserar just dig. Ett starkt nordiskt nätverk öppnar dörrar till spännande samarbeten med de övriga nordiska länderna.
Vad lär du dig
Socionomen behöver förmåga att möta olika människor och situationer. På utbildningen lär du dig att jobba självständigt och ansvarsfullt, men övar också på ledarskap samt branschöverskridande samarbete. Du får även kunskaper som förbereder dig för utvecklings- och ledarskapsuppgifter inom det sociala området.
Under dina studier lär du dig bland annat:
- socialpedagogiskt förhållningssätt, socialt arbete och samhällsmedvetenhet
- etiskt förhållningssätt inom det sociala området
- att stöda brukarens delaktighet, aktivitet och aktörskap
- grunder för klientarbete, så som bemötande och växelverkan
- kommunikation och social samverkan
- att identifiera resurser och behov hos individen i olika livsskeden och livssituatione
- att identifiera förändringsbehov och förstärka handlingsberedskap
Vad kan du jobba som
En socionomexamen ger dig många olika arbetsmöjligheter och efterfrågan på utbildad personal är stor. Som socionom kan du jobba inom den offentliga eller privata sektorn och i organisationer med handlednings-, rådgivnings-, projekt- och utvecklingsarbete. Utbildningen förbereder dig även för chefsuppgifter inom området.
I Finland kan du få behörighet som socionom inom småbarnspedagogik genom att avlägga yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsovård. I examen ingår studier inom småbarnspedagogik och socialpedagogik som omfattar minst 60 studiepoäng.
Som socionom kan du bland annat jobba som:
- socialhandledare inom arbete med familjer, unga, vuxna eller äldre
- familjearbetare inom arbete med barnfamiljer
- socionom inom småbarnspedagogik
- skolkurator
- expert inom olika projekt
- handledare eller förman på boenden eller verksamhetsenheter
Du lär dig genom teamarbete och exempel från arbetslivet
På utbildningen lär du dig genom att aktivt själv reflektera kring verkliga problem och behandla aktuella exempel inom området.
Studierna kombinerar teori med praktik och består av föreläsningar, workshoppar, yrkespraktik och arbetslivsrelaterade projekt, tematräffar och seminarier. Du studerar både själv och tillsammans i grupp, vilket förbereder dig för framtida team- och projektarbete och utvecklar din samarbetsförmåga.
Ansökan
All information om hur du ansöker till Arcada hittar du på våra sidor om ansökan och antagning.
Frågor om studier
"Är det svårt att hitta boende i Helsingfors? Hur dyrt är det att studera?” Vi hjälper dig gärna med att få svar på dina frågor. Fyll i detta formulär Extern länk för att komma i kontakt med oss. Observera att alla frågor som gäller ansökan bör riktas direkt till Arcadas antagningsservice.