Film och media: Ljudarbete
Här hittar du information om hur du kan bli antagen till utbildningen till medianom, film och media, inriktningen ljudarbete.
Platser och urvalsmetoder
Nybörjarplatser: 6
Du kan bli antagen på basen av poäng i förhandsuppgift + poäng i urvalsprov.
Förhandsuppgift
Förhandsuppgiften har publicerats på denna sida 28.2.2025. Förhandsuppgiften bedöms på skalan 0-1-5-10 poäng enligt bedömningskriterierna som publiceras samtidigt som förhandsuppgiften. Alla som lämnat in en godkänd förhandsuppgift för den inriktning man sökt till och fått minst 1 poäng, går vidare till urvalsprovet.
Sökande ska ha lämnat in alla uppgifter och deluppgifter för att kunna gå vidare. I andra fall kallas sökande inte till urvalsprov. Deadline för att lämna in uppgiften på studieinfo.fi Extern länk är 3.4.2025 kl. 15.00.
Uppgift 1: Presentera dig själv
Skriv ett kort motivationsbrev där du berättar varför du vill studera ljudarbete på Arcada.
Beskriv dina erfarenheter, prestationer och avgörande vändpunkter i ditt liv. Beskrivningen bör vara personlig och kreativ och innefatta händelser också utöver studier och arbetsliv.
Inlämning: Elektroniskt i text
Bedömningskriterier: Motivation, kreativitet, förmåga att fånga det allmängiltiga och intressanta i det personliga.
Uppgift 2: Ljudberättelse
Skapa en filmatisk ljudberättelse som får inspiration av målningen ”Starry Night” av Vincent van Gogh (1889): https://fi.wikipedia.org/wiki/Vincent_van_Gogh#/media/Tiedosto:VanGogh-starry_night.jpg Extern länk
Längd: max 3 minuter.
Läs följande text om ljudplanering av Randy Thom innan du gör uppgiften: http://filmsound.org/articles/designing_for_sound.htm Extern länk
Inlämning: Elektroniskt som ljudfil.
Bedömningskriterier: Kreativitet, fantasi, förmåga att skildra en berättelse, känslor, miljöer, karaktärer med hjälp av ljud.
Urvalsprov
Urvalsprovet består av två delar; en online allmän del (gemensam för alla inriktningar inom film och media) och en online inriktningsspecifik del.
Allmän del (online)
I den allmänna delen bedöms språklig förmåga samt förmåga att under tidspress, genom research på nätet skriva en kort text om ett givet ämne. Uppgiften bedöms enligt språklig förmåga 0–10 poäng och textens innehåll 0–20 poäng (specifika bedömningskriterier beskrivs i samband med uppgiften). Man kan få max 30 poäng för den allmänna delen.
För att gå vidare till den inriktningsspecifika delen måste sökande uppnå minst 40 % av max 40 poäng, bestående av den sammanlagda poängen för förhandsuppgiften och den allmänna delen. Dock går max 2,5 x antalet nybörjarplatser vidare till den inriktningsspecifika delen för Ljudarbete. Ifall man behöver rangordna sökande, rangordnas de på basis av sammanladga poäng för förhandsuppgiften och den allmänna delen.
Provdatum är måndagen den 12.5.2025. Förändringar kan förekomma och sökande meddelas om detta i urvalsprovskallelsen.
Inriktningsspecifik del (online, individuell tidtabell under två dagar)
Den inriktningsspecifika delen består av 2–4 inriktningsspecifika uppgifter som genomförs online enligt en individuell tidtabell, som tar max 90 minuter sammanlagt. I den inriktningsspecifika delen kan man få 0–60 poäng. För att godkännas i urvalets inriktningsspecifika del bör man uppnå 40 % av max 60 poäng.
Totalpoäng för urvalsprovet (inklusive förhandsuppgiften) är 100. De sökande måste uppnå minst 40 poäng totalt för att beaktas i antagningen.
Provdatum är torsdagen den 22.5.2025 och fredagen 23.5.2025. Förändringar kan förekomma och sökande meddelas om detta i urvalsprovskallelsen.
Arcada förbehåller sig rätten att justera de olika poänggränserna vid behov.