Allmänt om ansökan
Här hittar du information om hur du söker till Arcadas svenskspråkiga utbildningar i gemensam ansökan.
Att fylla i ansökan
- Till Arcadas svenskspråkiga utbildningar söker du i vårens andra gemensamma ansökan
- Du fyller i ansökan på studieinfo.fi Extern länk
- Den elektroniska ansökan är öppen under ansökningstiden
- Läs noggrant igenom principerna och reglerna för gemensam ansökan på studieinfo.fi Extern länk
Viktigt att komma ihåg då du fyller i ansökan:
- Uppge korrekta uppgifter. Ifall det visar sig att du har uppgett felaktiga betygsuppgifter i din ansökan och därmed blivit antagen på felaktiga grunder, kan yrkeshögskolan häva antagningen.
- Om du är osäker på vilket alternativ du ska välja i punkten Utbildningsbakgrund, kontrollera vad det står på ditt betyg. Här kommer några tips:
- Om du har en 3-årig yrkesutbildning (180 kp eller 120 sv) är det en yrkesinriktad grundexamen, inte en yrkesexamen.
- Om du har en dubbelexamen (yrkesinriktad grundexamen + studentexamen) ska du i ansökan välja alternativet "Dubbelexamen som avlagts i Finland".
- Om du inte har/kommer att få studentexamensbetyg, utan endast gymnasiets avgångsbetyg, välj alternativet ”Gymnasiets lärokurs som avlagts i Finland utan studentexamen” på blanketten.
- Söker du med betyg från annat land, t.ex. gymnasiebetyg från Sverige, välj då i ansökan "Utbildning på andra stadiet som avlagts annanstans än i Finland, och ger behörighet för högskolestudier i ifrågavarande land".
- Om du inte har någon av de listade utbildningarna som ger behörighet ska du välja "Övrig högskolebehörighet" och skicka in intyg på de utbildningar du har. Arcada tillämpar antagning enligt prövning och kan kalla även formellt obehöriga sökande till urvalsprov.
- Var noga med hur du prioriterar dina ansökningsmål i ansökan. Efter att ansökningstiden har avslutats kan du inte längre ändra ordningsföljden. Du kan bli antagen till endast en utbildning i vårens andra gemensamma ansökan – det högst prioriterade önskemålet som dina poäng räcker till för. Det är därför det är så viktigt att du funderar på hur du prioriterar ansökningsmålen.
- Du kan inte ändra plats och tid för YH-urvalsprovet efter att ansökningstiden avslutats.
- Kontrollera vilka bilagor du måste bifoga till din ansökan (t.ex. dina betygskopior).
- Vi kontaktar dig per e-post om vi har frågor gällande din ansökan. Följ därför med din e-post efter att du gjort ansökan! Kolla också skräpposten.
- Om du även söker i vårens första gemensamma ansökan eller i någon separat ansökan denna vår kan du erbjudas flera studieplatser. Du kan dock ta emot endast en studieplats som leder till högskoleexamen. Läs mera om bestämmelsen om en studieplats Extern länk.
Behörighet
Här kan du se ifall du är behörig att söka till Arcada.
Vem som är behörig för yrkeshögskolestudier anges i yrkeshögskolelagen.
Du kan söka till studier som leder till yrkeshögskoleexamen (Bachelor) om du har avlagt:
- gymnasiets lärokurs och/eller studentexamen
- International Baccalaureate -examen (IB)
- European Baccalaureate -examen (EB)
- Reifeprüfung-examen (RP)
- yrkesinriktad grundexamen (som omfattar 180 kompetenspoäng eller 120 studieveckor) eller motsvarande tidigare utbildning
- yrkesexamen eller specialyrkesexamen eller en motsvarande tidigare examen
- en lägre eller högre högskoleexamen
- en utländsk utbildning som i ifrågavarande land ger behörighet för högskolestudier.
Arcada tillämpar antagning enligt prövning, vilket innebär att även formellt obehöriga sökande kan kallas till urvalsprov. Sådana sökande ska lämna in kopior av betyg som de önskar åberopa. Antagning enligt prövning tillämpas även i det fall att en sökande som är flykting, en person som kan jämställas med en flykting eller asylsökande inte kan bevisa sin tidigare examen med dokument. En sådan sökande ska lämna in ett myndighetsbeslut av vilket status framgår (beslut om asyl eller uppehållstillstånd på grund av behov av skydd) för att bli kallad till urvalsprov.
Masterutbildningar (högre yrkeshögskoleutbildningar) riktar sig till dig som redan har en bachelorexamen (yrkeshögskole- eller kandidatexamen) inom området i grunden. Om du har en motsvarande institutexamen, d.v.s. om du tog din examen innan yrkeshögskoleexamen infördes, kan du söka till en masterutbildning ifall du utöver din examen på institutnivå även har en högskoleexamen (vilken som helst).
Därtill behöver du ha minst två års arbetserfarenhet efter avlagd yrkeshögskoleexamen för att vara behörig.
1. Grundutbildningskrav
Hållbara social- och hälsotjänster
- Yrkeshögskoleexamen: barnmorska (YH), ergoterapeut (YH), fysioterapeut (YH), förstavårdare (YH), hälsovårdare (YH), idrottsinstruktör (YH), sjukskötare (YH) eller socionom (YH)
- Någon av ovanstående examina på finländsk institutnivå i kombination med en högskoleexamen (vilken som helst) på minst bachelornivå
- Motsvarande utländska examina
- Övrig lämplig högskoleexamen
Förutom att grundutbildningskravet uppfylls behövs dessutom tillräcklig arbetserfarenhet inom området (se punkt 2. arbetserfarenhet nedan).
2. Arbetserfarenhet
Utöver lämplig examen krävs det, enligt yrkeshögskolelagen, att du har minst två års arbetserfarenhet (24 månader) från branschen efter avlagd högskoleexamen (även yh-examen). Arbetserfarenheten måste vara införtjänad senast 31.7.2025. Om du har en examen på institutnivå räcker det att du har två års arbetserfarenhet införtjänad efter din institutexamen.
Arbetserfarenheten måste vara införtjänad senast 31.7.2025. Deltidsarbete omvandlas till heltidsarbete så att 150 timmar eller 20 fulla dagar (minst 7 timmar per dag) motsvarar en månad. Arbetserfarenheten behöver inte vara kontinuerlig eller vara införtjänad hos samma arbetsgivare. Som arbetserfarenhet godkänns endast sådan som kan bestyrkas med intyg av arbetsgivaren. Företagarverksamhet godkänns som arbetserfarenhet om den bestyrks med intyg över att företagaren är eller har varit FöPL- eller ArPL-försäkrad. Militärtjänstgöring, civiltjänstgöring eller vårdledighet godkänns inte som arbetserfarenhet, men däremot nog moderskaps- och föräldraledighet.
Behörighetskraven för olika utbildningar vid olika yrkeshögskolor varierar. Kontrollera därför för varje ansökningsönskemål om du är behörig att söka!
Om du har en examen från annat land än Finland och vill söka till våra svenskspråkiga utbildningar ska du söka som vanligt via högskolornas gemensamma ansökan på studieinfo.fi. Därtill finns det ett par saker du måste ta i beaktande:
- Du ska ladda upp kopior av dina betyg på din ansökningsblankett per den deadline som angetts. Ifall ditt betyg inte är utfärdat på svenska, finska eller engelska bör du också lämna in en kopia av en översättning utförd av en auktoriserad översättare.
- Om du under våren avlägger en utländsk examen, anses du behörig att söka och antagningen är villkorlig tills yrkeshögskolan har kontrollerat examensbetyget. I dessa fall ska du lämna in ett intyg utfärdat av skolan där det framgår att du studerar vid skolan i fråga, samt datum för utexaminering. I detta fall ska du lämna in slutbetyget i samband med att du tar emot din studieplats.
- Ifall din examen ger dig behörighet för högskolestudier i det land du avlagt examen är du behörig att söka till oss.
- Vi kan inte poängsätta dina betyg. Därför måste alla behöriga delta i ett urvalsprov. Urvalsprovsresultatet avgör om du blir antagen eller inte.
Bilagor
Här hittar du information om du behöver lämna in bilagor till din ansökan samt när och hur du ska göra det.
Läs noggrant igenom informationen nedan för att se i vilket skede av ansökan du ska lämna in bilagor. De flesta bilagor lämnar du in genom att ladda upp dem på din ansökningsblankett. Du kan ladda upp bilagor på din ansökningsblankett fram till deras deadline genom att logga in på Min studieinfo. Extern länk Bilagor som innehåller känslig information (t.ex. ansökan om individuella arrangemang, läkarintyg etc.) ska du ladda upp på Arcadas eget elektroniska formulär.
Betygskopior skall lämnas in redan i det här skedet om du:
- söker med utländska betyg
- har en internationell studentexamen (IB, EB eller DIA/RP) avlagd i Finland eller utomlands. Se nedan om du tagit IB-examen denna vår.
- har avlagt studentexamen före år 1990
- har avlagt högre eller lägre högskoleexamen före 2003
- söker via antagning enligt prövning (se nedan)
- Om du tar IB-examen denna vår ska du lämna in en kopia av dina Predicted grades.
Du som har avlagt en yrkesinriktad grundexamen 1.8.2015-31.12.2016 eller en examen vid Ålands yrkesgymnasium från och med den 1.8.2015 ska också ladda upp en betygskopia för att kunna vara med i den betygsbaserade antagningen.
Studieplatsen är villkorlig tills dina betyg är granskade.
Antagning enligt prövning
Om du söker via antagning enligt prövning ska du senast 1.4.2025 kl. 15. lämna in kopior av de betyg som du vill att vi ska beakta när vi bedömer om du kan kallas till urvalsprov. Kopiorna laddas upp på din ansökningsblankett. Du ska som skolbakgrund ange "Övrig högskolebehörighet" och ladda upp dina kopior där.
Om du är flykting, en person som kan jämställas med en flykting eller asylsökande och inte kan bevisa din tidigare examen med dokument, ska du lämna in ett myndighetsbeslut av vilket status framgår (beslut om asyl eller uppehållstillstånd på grund av behov av skydd). Kontakta antagningsservice för mera information om hur myndighetsbeslutet ska lämnas in. Deadline för att lämna in det är 1.4.2025 kl. 15.
För dig som deltar i YH-urvalsprovet på Arcada:
Ifall du vill anhålla om individuella arrangemang i YH-urvalsprovet ska du följa anvisningarna som du hittar på www.yrkeshogskolestudier.fi Extern länk
Efter att ha läst anvisningarna på sidan ovan kan du, som skriver urvalsprovet på Arcada fylla i anhållan om individuella arrangemang på vår elektroniska blankett som du hittar här då anhållan är öppen.
För dig som deltar i Arcadas egna urvalsprov för utbildningarna till film och media, fysioterapeut och förstavårdare:
Om du på grund av skada, sjukdom, dyslexi eller någon annan speciell orsak behöver individuella arrangemang i urvalsprovet (t.ex. förlängd provtid, tekniska hjälpmedel eller andra individuella arrangemang), ska du fylla i en skriftlig anhållan om individuella arrangemang. Bifoga ett läkarintyg eller motsvarande utlåtande över skada eller sjukdom eller t.ex. dyslexi. Observera att denna anhållan endast gäller för urvalsprov som ordnas på Arcada. Blanketten är gemensam för alla urvalsprov som ordnas på Arcada.
Du anhåller om individuella arrangemang för urvalsprovet med en särskild ansökan. Arcadas ansökningsblankett hittar du här då anhållan är öppen. I anhållan beskriver du vilka individuella arrangemang du önskar samt skälen till ansökan. Till anhållan ska bifogas kopior av intyg som du hänvisar till (t.ex. läkarintyg eller annat motsvarande utlåtande över skada eller sjukdom eller intyg över dyslexi). Om du anhåller om tilläggstid p.g.a. dyslexi ska du till anhållan bifoga ett utlåtande av speciallärare, psykolog som är insatt i ärendet, talterapeut eller specialläkare (t.ex. barnneurolog, neurolog eller foniatriker). Du kan även bifoga ett motsvarande beslut från studentexamensnämnden om du har ett sådant. Beträffande dyslexi kan individuella arrangemang beviljas endast vid medelsvår eller svår sådan (skala: ingen störning, lindrig störning, medelsvår störning och svår störning).
Expertutlåtandenas giltighetstid varierar beroende på hur permanent skadan, sjukdomen eller inlärningssvårigheten är. Vid dyslexi beaktas utlåtanden som är utfärdade efter att du har fyllt 16 år. Andra utlåtandens giltighet bedöms från fall till fall. Sänd inte intyg i original. Var förberedd på att du måste visa upp intygen i original i början av studierna om du har antagits till utbildningen. Uppgifter om sökandes hälsotillstånd är sekretessbelagda (Lag om offentlighet i myndigheternas verksamhet 24 §).
Om hindret som berättigar till individuella arrangemang vid urvalsprovet är befintligt redan under ansökningstiden, ska ansökan om individuella arrangemangen vara framme hos Arcadas antagningsservice senast 1.4.2025.
Om ett hinder som berättigar till individuella arrangemang vid urvalsprovet uppstår eller konstateras mellan utgången av ansökningstiden och urvalsprovet ska sökanden utan dröjsmål lämna in ansökan om individuella arrangemang till antagningsservice. Högskolorna kan avslå en sen ansökan om individuella arrangemang, om arrangemangen t.ex. på grund av tidsschemat är omöjliga att ordna. Anhållan om individuella arrangemang som inlämnats efter utsatt tid tas till behandling endast vid akuta undantagsfall.
Beslut om individuella arrangemang för ett urvalsprov gäller endast ansökningsobjektet i fråga och endast en bestämd urvalsprovsdag. Vi meddelar dig per e-post om de individuella arrangemang som du beviljas eller inte beviljas. Om du är missnöjd med de arrangemang som meddelats kan du utan dröjsmål ta kontakt med Arcadas antagningsservice som vid behov kan korrigera sitt tidigare beslut.
Om du söker till någon av inriktningarna för utbildningen i Film och media är det nu sista dagen att lämna in dina obligatoriska förhandsuppgifter. Läs mera om förhandsuppgifterna på sidan Antagning och urvalsprov.
Du som avlagt det svenska högskoleprovet ska senast den 30.5.2025 ladda upp ditt resultatbesked på ansökningsblanketten. Läs mer om antagning på basis av högskoleprovet under ansökningsinformationen för de medverkande utbildningarna. Utbildningarna som antar studenter på basis av högskoleprovet är: Ergoterapeut, Idrottsinstruktör, Energi- och miljöteknik, Informationsteknik, Materialteknik och hållbarhet, Kulturproducent, Socionom dagstudier, e-Socionom och Tradenom.
Bachelor
Du som har gått gymnasiet eller yrkesskola i Finland ska lämna in betygskopior i samband med att du tar emot din studieplats. Var uppmärksam på att betygskopiorna ska vara oss tillhanda senast 10.7.2025 kl. 15.00. Studieplatsen är villkorlig tills dina betyg är granskade.
Har du gått gymnasiet behöver vi både studentexamensbetyget och gymnasiets avgångsbetyg. Har du en yrkesinriktad grundexamen behöver vi ditt avgångsbetyg.
Bilagorna laddas upp på din ansökningsblankett i Min Studieinfo, under punkten "Intyg som begärs in av antagna studerande (YH)".
Master
Du som har blivit antagen till vår masterutbildning ska ladda upp en kopia av ditt examensbetyg från högskolan samt kopior på dina arbetsintyg som bevisar att du har tillräckligt med arbetserfarenhet senast 10.7.2025 kl. 15:00. Du får gärna ladda upp kopiorna redan i ansökningsskedet på din ansökningsblankett!
Besvärsanvisning
Om du anser att det i antagningen av studerande eller vid tillämpningen av antagningsgrunderna har skett ett fel kan du begära omprövning. Innan du lämnar in en begäran om omprövning ska du kontakta yrkeshögskolans antagningsservice.
Om svaret från antagningsservice inte är tillfredsställande, kan du skriftligen begära omprövning av beslutet om antagning inom 14 dygn efter att antagningsresultatet har publicerats. Närmare anvisningar kan fås av antagningsservice.
Begäran om omprövning görs genom att fylla i ett webbformulär. Extern länk En bilaga med utförliga motiveringar ska bifogas.