Forskning, utveckling och innovation med vasst hållbarhetsfokus
Under 2023 nåddes två viktiga milstolpar inom Arcadas arbete för hållbarhet inom forskning, utveckling och innovation. Vass som biomassa gjorde inträde i högskolans labbmiljöer, medan samarbetsföretag stöddes i sin gröna omställning.
Att verka för hållbar utveckling är ett strategiskt val för Arcada, inte minst med tanke på det samhällsansvar högskolor bär idag. Samhällsansvaret syns genomgående, med både bredd och djup i FN:s 17 globala hållbarhetsmål inom högskolans alla pågående FUI-projekt.
– Vårt strategiska fokus inom FUI-verksamhetens alla branscher är att hitta smarta och lokalt relevanta lösningar på globala problem. För att bidra till en hållbar samhälls- och arbetslivsutveckling behöver vi samarbeta med externa aktörer så att forskningen på bästa sätt kan generera nya idéer, teknologier och tillämpningar som främjar hållbarhet, till exempel genom att utveckla nya tjänster som minskar resursförbrukning, främjar miljövänliga alternativ och förbättrar arbetsförhållanden, säger Camilla Wikström-Grotell, akademichef för masterutbildning och forskning.
Bild på Camilla Wikström-Grotell, akademichef för masterutbildning och forskning på Arcada.
Grön företagsomställning och användbar vassbiomassa
Under 2023 tog sig en av de smarta lösningarna i uttryck i det ettåriga projektet React – företagens gröna omställning, med förändringsförmåga i fokus. Tillsammans med projektaktiva från 22 andra finländska skolor gav Arcadaexperter vägledning i grön omställningsförmåga till mikro-, små- och medelstora företag. Vägledningen gavs bland annat genom mikrokurser, evenemang och workshoppar. Genom projektet, som finansierades av Europeiska socialfonden REACT-EU kunde Arcada svara på behovet av förbättrat kunskapsunderlag för grön företagsomställning på svenska i Finland. Med finansiellt stöd av Svenska kulturfonden resulterade projektet också i en handbok för ämnet i fråga.
Bild på projketgruppen för REACT. I bild från vänster: Silas Gebrehiwot, Paula Linderbäck, Stewart Makkonen-Craig, Erkka Toikkanen, Erica Scott och Felicia Söderlund.
Under året såg också det internationella projektet Baltic Reed dagens ljus. Genom projektet vill forskarna lyfta fram fördelarna med att skörda vass i Östersjön ur olika perspektiv. Dels bidrar skördandet till mindre näringsämnen i Östersjön och på så sätt kan livsmiljöer i havet återställas. Dessutom kan den skördade vassbiomassan i sin tur användas för att utveckla hållbara och lönsamma värdekedjor. Projektet finansieras av EU Interreg Central Baltic.
– Vi jobbar för att vassen ska få nya användningsområden i samband med att den skördas från Östersjön. Flertalet användningsområden finns redan och likaså företag som tar vara på den, men fler områden och företag behövs för att dra nytta av den potential vass utgör, förklarar miljöspecialist och projektledare Laura Montin.
Bild på projketgruppen för Baltic Reed. I bild från vänster: Paula Linderbäck, Laura Montin och Rasmus Björkvall.
Studenternas engagemang bidragande faktor
Att Arcada genom sin FUI-verksamhet jobbar för ett hållbart liv på bred front syns också inom utbildningen. Med forskningen som grund för all undervisning har undervisningen å sin sida en central roll i forskningsverksamheten, inte minst genom studenternas engagemang. Ett konkret exempel på detta var den designsprintvecka som hölls i slutet av året, med närmare 400 studenter samlade i multiprofessionella team. Uppdraget var att ta sig an ett valfritt FUI-projekt och jobba fram lösningar kopplade till FN:s hållbarhetsmål. Baltic Reed var ett projekt som engagerade många studenter och genom designsprinten gavs över 20 nya idéer för vassens ändamål.
– Vi är i en dynamisk period då vi utöver att utbilda hållbarhetskompetens utvecklar en förståelse för hur yrkeskompetens kan användas för att också bidra till en hållbarare värld. Verklig hållbarhet hänger inte på en värld av specialister utan på en mångsidig samling av yrkesverksamma, från ingenjörer till filmskapare, vars utbildning ger dem möjlighet att väva in hållbarhet i sitt arbete och skapa en framtid som i sig själv är mer hållbar, säger Tomas Träskman, vice akademichef för masterutbildning och forskning.
Bild på studenter under designsprintsveckan.