25 år av gemenskap på Arcadas förstavårdsutbildning
Arcada är den enda högskolan i Finland som utbildar förstavårdare på svenska. I år firar utbildningen 25 år av utexaminering av högt uppskattade förstavårdsalumner som bistår akutvården i hela Finland och Norden.
Att promenera rakt in i en akut räddningssituation är en vardaglig företeelse i korridorerna på Arcadas campus i Helsingfors. Men det är oftast inget att bli rädd för – det är högskolans förstavårdsstudenter som iklädda sina röda arbetskläder simulerar akuta situationer som en del av sin utbildning. Och de har de gjort sedan år 1998 då de första förstavårdarna (eller akutvårdarna som det hette fram till 2012) inledde sina studier på yrkeshögskolor, där i bland Arcada. Då var yrket helt nytt berättar Christoffer Ericsson, utbildningsansvarig för förstavårdsutbildningen på Arcada.
– Innan utbildningen startades existerade det egentligen inget som hette akutvårdare utan det var medikalvaktmästare och senare närvårdare som jobbade i ambulanserna. Med inspiration från bland annat England och Australien skapade vi ett nytt yrke utifrån noll med bara några kurser i botten och det utmynnade sedan i det som kom att vara akutvårdare YH-examina.
Christoffer Ericsson, utbildningsansvarig för förstavårdsutbildningen på Arcada.
Idag är utbildningen fyra år lång för att också inkludera och ge studenterna sjukskötarkompetenser och således bli registrerade som sjukskötare. Alla som utbildar sig till förstavårdare på Arcada innehar därför också en sjukskötarexamen.
En utbildning och yrkesroll i förändring
Utbildningens fokus har utvecklats under åren. I början betonades främst akuta och livräddande funktioner och studenterna tränade för hårda och extrema förhållanden.
– Det var action, pompa och ståt – och mycket dramatik i övningarna. Det finns det förvisso ännu idag, eftersom det hör till förstavårdarnas grundkompetens att öva på. Men fokus har med åren blivit allt mer på att svara på nutidens utmaningar, säger Ericsson.
Bild av förstavårdare (FV14) som övar i Björneborg övningsområde.
Att studenterna får verktyg för att kunna hantera och utvärdera också de patienter som inte är akuta, men behöver förstavårdens tjänster, har blivit ett allt viktigare inslag i utbildningen.
–Till exempel sociala fall, psykiatriska fall och äldre patienter är patientgrupper som blivit allt vanligare och möts av förstavård väldigt ofta. Att bemöta dem är därför något som börjat synas i utbildningsskedet allt mer tillsammans med fokus på förstavårdarnas eget välmående – både det fysiska och psykiska, berättar Ericsson.
Betydelsefulla bidrag till samhället – redan under studietiden
För att utbildningen ska hänga med i tiden och svara på aktuella samhällsbehov genomförs också samarbetsprojekt mellan studenter och viktiga samhällsaktörer under utbildningens gång. Ett av dem är initiativet Kids Save Lives där förstavårdsstudenter och lärare är med och undervisar grundskolelärare i HLR-utbildning, så att de i sin tur kan lära sina elever. Detta har visat sig vara effektivt i livshotande situationer där barn lärt sig agera.
– I grund och botten handlar Kids Save Lives också för vår del om att kunna bidra på ett betydelsefullt vis i samhället. Genom projektet har vi dessutom kunnat stärka våra kommande yrkesprofessionellas pedagogiska kompetenser och upplevelser, säger Ericsson.
Bild på förstavårdare som övar i Arcadas nya ambulanssimulator.
Gemenskapen viktig
En viktig hörnsten för välmående i yrkesrollen är den starka känslan av gemenskap inom yrkeskåren som byggs redan under studietiden. Det blev tydligt då förstavårdarna i år firade 25 år som utbildning och studenter från nästan alla årskurser sedan utbildningens start samlades för ett jubileum på Arcada i oktober. Vikten av trygghet på arbetsplatsen och samhörigheten som lever vidare i yrkeslivet var återkommande teman under kvällen.
– Det var ett fantastiskt evenemang för att stärka nätverk över gränserna och tillsammans se varifrån hela yrkesrollen kommit och vart vi är på väg med de nutida utmaningar som finns, minns Ericsson.
I samband med jubileumsfirandet invigdes också Arcadas nya ambulanssimulator – ett efterlängtat tillskott i utbildningen som möjliggör ännu mer verklighetsnära simuleringsövningar och kommer spela en viktig roll i utbildningen av framtidens förstavårdare.
Studentprojekt med samhällskoppling under år 2023
Under studietiden på Arcada får studenterna möjlighet att öva sin yrkeskunskap genom att delta i olika samarbetsprojekt med samhällsnytta, utöver den obligatoriska praktiken och lärdomsprov. Här är några exempel på projekt som förverkligats under året.
Media
- Andra årets studenter från utbildningen Online media jobbade med YLE runt en journalistisk plattform och olika koncept för slow tv.
- Första årets studenter på Online media gjorde filmer tillsammans med Folkhälsan om stress bland ungdomar.
Hållbarhet
- Genom projektet React- strategisk hållbarhet för företag, fick studerande från Arcadas ekonomi- och ingenjörsutbildningar hjälpa företag med olika hållbarhetsutmaningar med hjälp av Framework for Strategic Sustainable Development (FSSD, ett ramverk för strategisk hållbar utveckling) och skapa vägkartor till företag som vill göra förändring.
Robotik
- Socionom och IT: Studenterna har aktivt deltagit i kartläggningsfasen i projektet som utvecklar barn-robotinteraktion. Studenterna har fokuserat på hur framtidens experter inom småbarnspedagogik ser på branschens utmaningar samt möjligheten att utnyttja digitala lösningar i arbetet.
Företagsamhet
- Genom Arcadas Entreprenörskapshubb, ett crosscampus samarbete med Helsingfors stad, kan alla studenter från Arcada delta och lära sig om företagsamhet och entreprenörskap - och starta ett eget företag. Under 2023 startades åtta nya företag av studenter i hubben.
Välmående och hälsa
- Arcadas fysioterapistudenter ordnade mångsidig uppvärmning och pausgymnastik för alla stafettdeltagare under Stafettkarnevalen. Under den stora internationella badmintonturnén Arctic Open, skötte fysioterapistudenter om både idrottarnas och funktionärernas välmående under hela tävlingen.
- Tillsammans med Mattlidens gymnasium ordnade Arcadas studenter inom ergoterapi, hälsovård, idrott och socionom en välmåendedag. Under dagen fick gymnasiestuderandena besöka Arcada och delta i olika verkstäder kopplade till välmående.
- Projektet Kids Save Lives där förstavårdsstudenter och föreläsare utbildar lärare i grundskolan i första hjälp, för att de i sin tur ska kunna lära sina elever.