Integrering av internationella studenter ett viktigt fokus för Arcada
Arcada stöder regeringens nationella målsättning att öka antalet internationella studenter som kommer till och stannar kvar i Finland. Genom olika nystartade projekt och nya modeller jobbar högskolan för att allt fler internationella studenter ska integreras i det finländska arbetslivet och kunna stanna i Finland också efter examen.
Antalet internationella studenter ökar i hela världen, också i Finland. Ändå visar flera utredningar under de senaste åren att internationella studenter möter motstånd då de ska ta sig ut i det finländska arbetslivet.
– Den största utmaningen är att det fortfarande finns fördomar i samhället. Arbetsmarknaden är inte så öppen för den som inte kan finska och utan kunskaper i finska på den nivån som efterfrågas och ett kontaktnät har vi sett att det är svårare för internationella studenter att hitta en arbets- eller praktikplats inom den bransch som de utbildat sig i, säger Annika Stadius som är direktör för Arcadatjänster och jobbar med bland annat karriärstöd, studentvälmående och arbetslivsrelationer på Arcada.
I bilden syns projektgruppen för projektet "INTERLOCALITY"
Arcada har de senaste åren engagerat sig på flera plan för att förbättra förutsättningarna för internationella studenter som kommer till Finland och Arcada, bland annat genom att vara en SIMHE-högskola (Supporting Immigrants in Higher Education). SIMHE-statusen innebär ett ansvar för att erbjuda karriärvägledning och informera om högskoleutbildningar för personer med invandrarbakgrund. Arcada jobbar också aktivt inom ramen för Talent Boost åtgärdsprogrammet, som lanserats för att stöda Statsrådets målsättning att öka antalet internationella studenter som kommer till Finland för examen till 15 000 per år och att 75 procent av dessa studenter stannar kvar i Finland och integreras i det finländska arbetslivet.
– Med Talent Boost är ett av målen att stöda internationella studenters integration i samhället och framför allt hjälpa dem ut i arbetslivet efter slutförd examen. Detta mål har Arcada jobbat med genom flera externt finansierade projekt. Det största projektet nu är satsningen som inleddes i februari 2022 med Erasmus + projektet Interlocality (Increased Local Employability of International Degree Students). Målsättningen för projektet är att öka den lokala sysselsättningen för internationella studenter inom teknik och företagsekonomi, berättar Sandra Slotte, specialsakkunnig inom internationalisering, Arcadas projektledare för INTERLOCALITY och ansvarig för Arcadas Talent Boost servicelöfte till ministeriet.
Från praktik till integration
Ett annat led i Arcadas Talent Boost-satsningar för att stöda internationella studenters integration på arbetsmarknaden var projektet "Från praktik till arbetsintegration", som inleddes våren 2022. Projektet går ut på att få finländska företag att förbinda sig till att ta emot internationella tradenomstudenter från Arcada på praktik under en löpande period. Inspiration till projektet fick projektledaren Linn Hongell från en föreläsning om en amerikansk praktikmodell.
Porträttbild på Linn Hongell
– Vi har så duktiga studenter med en mångsidig utbildning och ändå har studenterna svårt att komma in i det finländska arbetslivet. När jag hörde om den här modellen där amerikanska företag löpande tog emot praktikanter tänkte jag att det kunde vara en jättebra lösning och en modell att prova, berättar Hongell.
I projektet Från praktik till arbetsintegration deltar företaget Quuppa, C&C Port Agency och organisationen Kyrkans Utlandshjälp. Under ett halvår tar de löpande emot internationella studenter på praktik. Praktikperioden är obetald, men ger studenten 30 studiepoäng, 20 veckor av praktik och en värdefull möjlighet att få in foten på arbetsmarknaden i Finland. Projektet har varit framgångsrikt och uppskattats av både företagen och studenterna.
– Företagen som deltar i projektet har varit jättenöjda och det gick till och med så att de valde att ta två studenter istället för en samtidigt på praktik. Jag hoppas att detta också kan ge de finländska företagen en ökad förståelse för de internationella studenternas kompetens, säger Hongell.
En väg in i arbetslivet
Ella Kennedy är en av de internationella tradenomstudenterna som gör sin praktik på företaget Quuppa genom projektet. Hon inledde sin praktik i januari och är hittills nöjd med upplägget.
– Det har varit en ny upplevelse och jag har samlat på mig mycket värdefull erfarenhet. Jag har aldrig haft ett nio till fem kontorsjobb tidigare så det har varit en anpassning och mycket ny information att ta in. En av mina största lärdomar är att jobba i team, då jag är van vid att jobba mera självständigt, säger hon.
Quuppa är en internationell arbetsmiljö med engelska som huvudspråk för den interna kommunikationen, vilket uppskattas av Kennedy som vill uppmuntra alla som har möjligheten att göra en praktik.
– Du lär dig väldigt mycket om en arbetsplats och ett jobb genom att vara på praktik. Jag tycker definitivt att alla som har chansen att göra det ska ta den.
Och att ge flera internationella studenter en väg ut i arbetslivet är också vad Hongell strävar efter. Projektet från praktik till arbetsintegration avslutas våren 2023, men hon hoppas att detta bara är början.
– Arbetet med att erbjuda det stöd som studenterna behöver fortsätter. Modellen för projektet kan breddas och vara en del av det arbetet. Min dröm är att varenda internationell student på Arcada ska ha en garanterad arbetsplats i Finland.
Projekt för integration och stöd till internationella studenter som Arcada deltar i:
- Arcada är en SIMHE-högskola, vilket innebär att man har ett ansvar att erbjuda karriärvägledning och att informera om högskoleutbildning för personer med invandrarbakgrund. Arcada har under 2022 haft en karriärvägledare som erbjudit SIMHE-tjänster via Karriärcenter Arabia. Tjänsterna har erbjudits på engelska, ryska och svenska.
- Talent Boost är ett åtgärdsprogram som drivs av regeringen med syfte att öka invandringen av experter, arbetstagare, studerande och forskare i Finland. Arcada har liksom alla finländska högskolor förbundit sig till programmet. Den största satsningen inom Talent Boost på Arcada är Erasmus+ partnerskapsprojektet INTERLOCALITY – Increased Local Employability of International Degree Students som förverkligas tillsammans med tre andra yrkeshögskolor och en tredje sektorns organisation i Europa. Målsättningen med projektet är att främja internationella studenters och alumners sysselsättning lokalt, både genom att utveckla studenternas och alumnernas anställningsbarhet och de lokala företagens förmåga och vilja att rekrytera och bibehålla dem som anställda.
- I projektet Från praktik till arbetsintegration har fokus varit att skapa en modell för praktikprogram med företag. Piloten startade hösten 2022 med studenter från International Business som gjorde sin praktik hos samarbetsföretag. I piloten deltog två företag och arbetet med att få med flera företag fortsätter.