Arcadas Entreprenörskapshubb – En trygg plats för utveckling och företagsamhet
Att skapa en plats där studenterna känner sig trygga att komma med sina företagsidéer, vågar tänka nytt och mötas över branschgränserna var målet med Arcadas Entreprenörskapshubb. Höstens första pre-inkubatorprogram resulterade i flera företagsidéer, tre startade företag och främst av allt stärkt självkänsla hos studenterna.
Med sina fåtöljer och lekfulla miljö skiljer sig rummet för Arcadas Entreprenörskapshubb (Arcada Entrepreneurship Hub) från högskolans övriga klassrum. Med avstamp i ett studentprojekt år 2019, där man tog fram innovativa inlärningsmiljöer, har den här platsen skapats för att locka fram studenternas kreativitet, nytänkande och företagarambitioner. Lockar fram studenternas entreprenöriella sida gör också Fredrik Sirén, entreprenörskapshubbscoach, som i sin vardag träffar och coachar studenter, alumner och andra som kommer till hubben med sina idéer.
– När jag inledde mitt jobb med hubben i september 2022 trodde jag att mitt uppdrag var att hjälpa studenterna utveckla sina idéer. Och visst har det varit en stor del av det jag gör, men en mycket större och viktigare sak jag jobbat med är att bygga självkänsla hos studenterna, få dem att tro på det de gör och bygga upp en tolerans för nya saker, berättar Sirén.
Fredrik är huvudansvarig för pre-inkubatorprogrammet som ordnades på Arcada för första gången i höst i samband med att hubben invigdes. Under åtta veckor samlades totalt tio grupper av studenter från högskolans alla branscher för att med hjälp av konkreta verktyg och handledning av experter, alumner och gästföreläsare utveckla sina företagsidéer.
– Programmet är till för dig som har en vision om att bli företagare och en tanke som du vill ha hjälp med att utveckla. Under kursen fokuserar vi på att lära ut ett entreprenöriellt tankesätt och går igenom praktiska verktyg som hjälper dig att komma vidare med din idé, säger Sirén.
Ett pre-inkubatorprogram i samarbete med Helsingfors stad
Arcadas Entreprenörskapshubb är ett crosscampus samarbete som initierats och finansieras av Helsingfors stad i samarbete med Lindstedts fond. I campusinkubatorprogrammet deltar alla högskolor i Helsingforsregionen för att stöda företagande och entreprenörskap på högskolorna. Att projektet möjliggör gränsöverskridande samarbeten både inom Arcadas olika branscher, men också med de andra högskolorna är en av många positiva effekter.
I bild från vänster; Carl-Johan Rosenbröijer, Linn Hongell, Fredrik Sirén och Mervi Hernberg.
– Då förfrågan om ett pre-inkubatorprogram kom från Helsingfors stad såg vi det som en unik möjlighet då vi inte har något liknande på Arcada sedan innan. Vi har länge sett en stor potential i våra studenter i hur de kommer med nya lösningar, fantastiska idéer och en stor vilja att tänka nytt. Nu såg vi en unik chans att hjälpa dem, säger Mervi Hernberg, också hon entreprenörskapscoach, som undervisar i både intraprenöriellt och entreprenöriellt tänkande på Arcada.
Tillsammans med arbetsgruppen bestående av Linn Hongell och Carl-Johan Rosenbröijer jobbade hon i nästan två år med att få hubben på plats på Arcada innan den kunde invigas under hösten 2022. Själva miljön har byggts med stöd av externa medel. Den är ett resultat av Arcadas jubileumsinsamling där medel samlats in för att skapa nya inlärnings- och forskningsmiljöer som bidrar till förutsättningar för nya innovationer. Under hösten stöddes Arcadas Entreprenörskapshubb även av en donation från Stiftelsen Tre Smeder.
– Utan stödet från externa aktörer hade vi inte kunnat förverkliga denna unika miljö. Vi är väldigt tacksamma för det understöd vi fått, säger Hernberg.
Studenterna nöjda
En av studenterna som deltog på det första pre-inkubatorprogrammet är Joakim Berger. Han studerar första året företagsekonomi på Arcada och är mycket nöjd med programmet och dess innehåll.
– Det är hittills den bästa kursen jag haft. Jag uppskattade att den var praktisk, kändes avslappnad och att vi satt tillsammans och kom på nya saker. Kursen gav mig ett mer entreprenöriellt tankesätt och fick mig att tänka på vad det innebär att vara företagare och tänka utanför boxen, säger Berger.
För Joakim innebar programmet också att han blev företagare – på riktigt. Tillsammans med vännen Bener Senel som också deltog i programmet satte han upp företaget Mini Events efter kursens slut.
– Vi hade en idé när vi kom till kursen och tänkte "Varför inte? Nu kör vi på det här!". Det har varit ett jättebra sätt för mig att lära mig hur företagsekonomi fungerar i praktiken, genom att uppleva det på riktigt, säger Berger.
Och fler grundade företag är också vad de projektansvariga hoppas på. Målsättningen med projektet som i nuläget sträcker sig till våren 2024 är tio startade företag per år. I februari 2023 ordnas pre-inkubatorprogrammet i Entreprenörskapshubben för andra gången och intresset är stort bland studenterna.
– Det har varit fantastiskt att se hur våra studenter har utvecklats och hur de stöder och hjälper varandra. Då detta projekt är slut hoppas vi verkligen att pre-inkubatorprogrammet kan bli något som implementeras i verksamheten. Vi behöver fler nya företag och gränsöverskridande samarbeten både på högskolan och samhället i stort, säger Mervi Hernberg.