Arcada satsar stort på studenters välmående
År 2020 tog Arcada ett jättekliv framåt i arbetet för studenters välmående. Som ett led i att stöda studenterna i sin studie-, karriär- och livshanteringskompetens grundade högskolan Enheten för vägledning och studentvälmående.
Enheten leds av Annika Stadius, chef för vägledning och studentvälmående.
– Vi erbjuder studie- och karriärvägledning, psykologtjänster och stöd för studenter i behov av särskilt stöd. Trots att vi nu på Arcada kan erbjuda psykologtjänster i bredare mening finns det fortfarande en stor utmaning i att kunna slussa vidare de studenter som behöver mer stöd och hjälp, vilket är fallet för många idag. Bristen på svenskspråkiga psykologtjänster i huvudstadsregionen är stort. Därför jobbar vi också med att skapa nya nätverk, säger Stadius.
Den nya enhetens roll blir att fungera som stöd och bollplank i frågor kring studie-, karriär- och livshantering, hur man tar sig an sina studier och hur man tänker på sin framtid.
Målsättningen är att enheten ska kunna svara på det ökade behovet av stöd. Studierna idag är krävande på ett annat sätt än tidigare menar Stadius. Framgångar i studierna förutsätter att studenten har mycket självdisciplin och klarar av att utföra självständigt arbete – ett faktum som inte blivit mindre sant år 2020 med en global pandemi som överskuggat allt. Distansstudierna har fört med sig nya utmaningar och nytt behov av stöd. Även om satsningen på den nya enheten är långsiktig så har nyttan varit mer omedelbar och timingen mer rätt än vad någon kunnat förutspå. Enheten blir ett komplement till redan existerande stödfunktioner i huset.
– Vi har sedan tidigare amanuenser som handleder i frågor kopplade till studieplanen och kursval, och studieservice som hjälper studenterna i olika studieadministrativa frågor. Den nya enhetens roll blir att fungera som stöd och bollplank i frågor kring studie-, karriär- och livshantering, hur man tar sig an sina studier och hur man tänker på sin framtid, säger Stadius.
Arcada är en föregångare som så här tydligt satsar på välmående och ser hur välmående påverkar allting.
Det handlar om att hjälpa studenten att reflektera kring sina studier på ett mer allmänt plan, men också att stöda till att ta en aktiv roll i att skapa sin framtid. För många medför studievardagen tyvärr oro och en känsla av stress, vilket ibland leder till avbrott i studierna. Dessa så kallade onödiga avbrott kan och bör förhindras med hjälp av rätt sorts stöd.
– Jag är väldigt glad över att Arcada väljer att satsa på studentvälmående ur ett bredare perspektiv. Det är viktigt att studenter får hjälp med att bli vana att reflektera över vem de är, och att ta ansvar för sina studier och sitt liv. På så vis stöder vi studenterna att få sin examen, men ger också kompetenser för det kommande arbetslivet. Arcada är en föregångare som så här tydligt satsar på välmående och ser hur välmående påverkar allting, säger Stadius.
En insats för hela Svenskfinland
Frågan om studier och examen är också en nationalekonomisk och politisk fråga. Enligt statistik från Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland fanns det i huvudstadsregionen i juli 2020 totalt 597 NEET-unga, det vill säga 16–29-åringar utan arbete eller studier. I juli 2019 var antalet 232. Under ett års tid hade det med andra ord skett en ökning på 157 procent.
Vi måste förbereda våra ungdomar på kontinuerligt lärande: ”Nu är jag här, jag är på väg ditåt, men vart vill jag sen?”. Man är inte färdig efter avlagd examen.
Stadius anser att utgångspunkten i ett föränderligt samhälle måste vara att vissa branscher och arbetsuppgifter inte längre finns efter tio år. I stället uppkommer helt nya. Man ska ändå inte behöva ha tre till fyra olika examina för att klara sig på arbetsmarknaden, utan det ska räcka med en grundexamen man sedan kan komplettera med kortare studiemoduler. Det här upplevs ofta som en djungel som studenterna kan behöva stöd och hjälp med.
– Vi måste förbereda våra ungdomar på kontinuerligt lärande: ”Nu är jag här, jag är på väg ditåt, men vart vill jag sen?”. Man är inte färdig efter avlagd examen. Det att man får sin examen men sedan knappast jobbar på samma ställe resten av livet är förstås inget nytt, men accentueras nu ännu mer än tidigare. Därför behövs karriär- och livshanteringskompetens.
Den primära målgruppen för enheten är studenter vid Arcada, men verksamheten sträcker sig också utanför husets väggar. Enheten har skapat digitalt självhjälpsmaterial som finns tillgängligt för vem som helst, till exempel webbsidan fullkoll.fi. Därtill väntar ett samarbete tillsammans med yrkesinstitutet Prakticum.
– I enlighet med Arcadas strategiska mål att erbjuda livslångt karriärstöd för ett hållbart och givande liv kommer vi tillsammans med Prakticum att bygga upp ett karriärcenter som ska betjäna våra studenter men också en bredare målgrupp. Genom det här samarbetet och våra satsningar på digitala tjänster ser jag att enheten och Arcada har en stor roll i att erbjuda stöd för finlandssvenska ungdomar mer allmänt, säger Stadius.
Första svenskspråkiga SIMHE-högskolan i Finland
Från och med 2021 erbjuder Enheten för vägledning och studentvälmående dessutom så kallade SIMHE-tjänster (Supporting Immigrants in Higher Education in Finland). I korthet innebär det att man bygger upp stöd för invandrare som har valt svenska som första språk.
Verksamheten tar avstamp i faktumet att de som väljer att integrera sig på svenska tenderar ha en relativt hög utbildningsnivå. De här personerna ska inte behöva börja om från början, utan de ska kunna bygga på sin redan tidigare avlagda examen
Enheten vägleder dem till olika alternativ att studera på svenska i Finland för att på så vis främja deras inträde på den finländska arbetsmarknaden. År 2020 beviljades Arcada status som den första svenskspråkiga SIMHE-högskolan i Finland.
– Så småningom kommer enheten även att erbjuda valideringstjänster, det vill säga stöd i att få de kompetenser som invandrarna redan har i ryggsäcken identifierade och erkända på nationell nivå. Verksamheten tar avstamp i faktumet att de som väljer att integrera sig på svenska tenderar ha en relativt hög utbildningsnivå. De här personerna ska inte behöva börja om från början, utan de ska kunna bygga på sin redan tidigare avlagda examen, säger Stadius.
Alla studenter vid Arcada är varmt välkomna att vända sig till Enheten för vägledning och studentvälmående. Du hittar samtliga stödfunktioner vid Arcada, inklusive enheten, i Arcadas digitala studieguide Start. Extern länk