DigiMetku
Bakgrund och ändamål
Syftet är att utveckla en digital applikation för att främja habiliteringsprocessen för barn och ungdomar med funktionsvariation i deras vardag. Se mer på projektets hemsida: https://www.metropolia.fi/fi/tutkimus-k… Extern länk
Målsättningar och nyttan
Syftet är att utveckla en digital applikation för att främja habiliteringsprocessen för barn och ungdomar med funktionsvariation i deras vardag. Utgångspunkten för utvecklingen är användningen av Metku-boken (se Sipari mfl 2017) och den ekologiska bedömningen av delaktighet i habiliteringsprocessen i barnets och den unga personens miljö. Dessa verktyg används för att stärka barnets och den unga personens aktörskap och delaktighet i frågor som är meningsfulla för dem i vardagen. Verktygen använder ICF-klassificeringen som ett teoretiskt ramverk.
Resultat
DigiMetku-projektet kommer att producera en digital app för att främja habilitering av barn och ungdomar i deras vardag.
Den digitala applikationen kommer att stödja stärkandet av funktionsförmågan hos barn och ungdomar som behöver krävande medicinsk habilitering i sin egen utvecklingsmiljö och i dagliga aktiviteter. Appen är avsedd att användas av familjer och kan användas för planerad och fortlöpande bedömning av habiliteringen.
Samhällelig inverkan
Projektet genomförs i samarbete med barn, deras föräldrar och närstående samt yrkesutbildade personer inom rehabilitering.
Appen kommer att användas i första hand av barnen/ungdomarna och deras familjer, och om familjen vill även av professionella.
Projektets resultat kan användas i omfattande habiliteringsverksamhet av barn och ungdomar tillsammans med deras föräldrar, rehabiliteringsplanerare och beslutsfattare (Folkpensionsanstalten, läkare, habiliteringspersonal), personer som arbetar med barn och ungdomar (terapeuter, daghems- och skolpersonal) och andra social- och hälsovårdsproducenter.