Älykkäitä ratkaisuja globaaleihin haasteisiin
Haluamme luoda älykkäitä ratkaisuja globaaleihin haasteisiin. Tutkimustoimintamme keskiössä on tekoäly ja koneoppiminen, terveys ja hyvinvointi sekä kiertotalous. Näin pyrimme varmistamaan hyvän elämän, dynaamisen työelämän ja rikkaan kulttuurielämän.
Tekoäly
Arcada on osa kansainvälistä Z-Inspection®-tutkimusverkostoa, joka edistää tekoälyn eettistä käyttöä. Tämä on erittäin keskeinen osa Arcadan viimeisintä poikkitieteellisestä tutkimusohjelmaa ”AI driven Nordic Health and Welfare”.
Muut tekoälyn tutkmusalueet:
- Digitaalisten ratkaisujen parempi käyttö
- Tekoälyn sisällyttäminen esimerkiksi eri toimintojen ja digitaalisten prosessien havaitsemiseen / tukemiseen
- Digitaalisen infrastruktuurin avoin arkkitehtuuri
- Tekoälyn käytön arviointi
- Tekoälyn yksityisyys ja etiikka
- Uusien koneoppimisalgoritmien kehittäminen
- Sosiaalinen robotiikka
Terveys ja hyvinvointi
Väestörakenteen suuret muutokset kaikissa pohjoismaissa ovat yksi suurimmista haasteistamme tulevaisuudessa. Kuinka pidämme yhteiskuntana huolta ikääntyvästä väestöstä ja miten edistämme koko väestön terveyttä?
Arcada tekee tiivistä yhteistyötä muiden pohjoismaisten korkeakoulujen ja tutkimusverkostojen kanssa. Kaikki projektit ovat poikkitieteellisiä ja monialaisia.
Terveyden ja hyvinvoinnin tutkimusalueet:
- Digitaalisten ratkaisujen parempi hyödyntäminen kuntoutuksessa
- Terveydenhuollon ammatillisen koulutuksen kehittäminen
- Ensihoitajien sietokyky työelämässä
- Terveyskäyttäytyminen verkossa
- Henkilökeskeinen lähestymistapa sosiaalipalveluissa ja terveydenhuollossa
- Kestävä työelämä
- Opiskelijoiden hoito peruskouluissa
- Työhyvinvointi
Kiertotalous
Tänään ja tulevaisuudessa meidän on suunniteltava ympäristö ja palvelut hyödyntämällä resurssitehokkuuden periaatteita. Tämä tarkoittaa kiertotalouden uusien käytäntöjen huomioon ottamista, yhdessä digitaalisen muutoksen kanssa.
Arcada tekee yhteistyötä sekä kansallisten että kansainvälisten kumppaneiden kanssa vastatakseen kiertoteknologian osaamisen tuleviin tarpeisiin. Suurempia ja pienempiä tutkimushankkeita luodaan perustuen teknologisiin ja käytännön ongelmiin, jotka liittyvät ekologiseen kestävyyteen yhteiskunnassa ja teollisuudessa.
Sitoutuneet opiskelijat ja tutkijat työskentelevät rinnakkain hankkeissa, joissa etsitään kestäviä materiaaleja, materiaalien kierrätystä, digitaalista valmistusta ja uusiutuvia energialähteitä käyttäviä kestäviä ratkaisuja, jotka mahdollistavat kiertotalouden.